Proton-Perdana-preview-COE-6

Dengan segala spyshot Proton Perdana 2016 yang diperoleh sebelum ini, kami dapati beberapa elemen yang ditampilkan bagi model sedan segmen-D Proton yang bakal dilancarkan tidak lama lagi, banyak berasaskan model Honda Accord generasi sebelum ini.

Dalam majlis pra-prebiu yang berlangsung pagi tadi di Pusat Kecemerlangan Proton (COE) Shah Alam, Pengerusi Proton Tun Mahathir Mohamed turut mengumumkan Perdana 2016 ini dibuka tempahan secara rasminya mulai hari ini. Malah Tun Mahathir turut mengatakan, harga yang bakal ditawarkan bagi Perdana 2016 ini adalah antara RM100k-RM150k. Walau bagaimana pun, beliau masih enggan mendedahkan tarikh sebenar pelancaran cuma sekali lagi menegaskan, ia bakal berlaku pada suku pertama tahun ini.

2016 Proton Perdana full media preview 1

Perdana 2016 ini akan dilengkapi dengan enjin 2.4 liter yang mampu menghamburkan kuasa sehingga 181 hp dan tork 222 Nm. Antara elemen yang ditawarkan termasuklah pedal penukar gear, kawalan kelajuan, sistem hiburan dengan navigasi GPS dan fungsi kamera undur, penghawa dingin dua-zon, cermin berkuasa anti-perangkap untuk bahagian hadapan, stereng boleh laras kecondongan dan teleskopik serta tempat duduk pemandu boleh laras secara elektronik.

Bagi aspek keselamatanya pula, Perdana 2016 akan dilengkapi dengan beg udara (tidak dimaklumkan jumlahnya), kawasan kestabilan elektronik termasuk ABS dan EBD.

Krew kami telah pun menyaksikan secara lebih dekat Perdana 2016 ini sebentar tadi (sayangnya tidak dibenarkan untuk merakamkan sebarang foto), dan akan memperincikannya dalam artikel seterusnya.

GALERI: Pra-prebiu Proton Perdana 2016

GALERI: Proton Perdana 2016 hasil rendered