Perodua-GearUp-Axia-Live-22

Sebanyak 200,260 unit kenderaan cekap tenaga (EEV) atau 34% telah terjual iaitu daripada jumlah keseluruhan 591,298 unit kenderaan penumpang pada tahun lalu, laporan Bernama.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed,jumlah itu meningkat sebanyak 19% berbanding tahun sebelumnya.

“Dakwaan mengenai kenderaan EEV dan hibrid tidak mendapat sambutan yang menggalakkan adalah tidak benar,” ujarnya pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

Ia adalah bagi menjawab pertanyaan Datuk Kamarul Baharin Abbas (PKR-Teluk Kemang) mengenai galakan yang diberikan kerajaan terhadap orang ramai untuk membeli kenderaan EEV dan Hibrid selain punca kenderaan itu tidak mendapat sambutan menggalakkan daripada pembeli.

Mustapa berkata inisiatif kerajaan memberi pengecualian duti import dan duti eksais telah menggalakkan semakin banyak syarikat yang memperkenalkan model hibrid masing-masing untuk pasaran tempatan.

Menurutnya setakat ini kenderaan yang diiktiraf sebagai EEV termasuk model di bawah jenama Perodua, Honda, Toyota, Mercedes, BMW, Nissan dan Renault.