Public-Parking-Lots

Mulai 18 Julai lalu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah menaikkan kadar caj parkir sebanyak 150%. DBKL mempunyai sejumlah 46,100 meter petak parkir di sekitar ibu kota dan 9,916 daripadanya terletak di tempat tumpuan perniagaan (CBD). Kawasan yang terbabit ialah Bukit Bintang, Bukit Damansara, Sri Hartamas, Desa Hartamas, Solaris Mont Kiara, Taman Tun Dr Ismail dan Bangsar di mana 75% hingga 100% kawasan parkir terbabit sering kali penuh pada waktu puncak.

Menurut Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mohd Amin Nordin Abdul Aziz, pelaksanaan kenaikan harga parkir di CBD adalah wajar kerana ia tidak pernah dinaikkan sejak 40 tahun lalu.

Beliau menegaskan langkah itu perlu diambil bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas yang semakin buruk berikutan jumlah kenderaan persendirian yang memasuki pusat bandar melebihi jumlah tempat letak kereta yang disediakan oleh DBKL.

Walau bagaimana pun, terbaru, DBKL memutuskan untuk membatalkan kenaikan kadar parkir ini di Taman Tun Dr Ismail (TTDI) serta-merta. Keputusan ini diambil selepas pihak DBKL berbincang dengan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor pagi tadi, laporan The Star.

“Selepas mengambil kira pandangan semua pihak, DBKL memutuskan untuk tidak menaikkan kadar parkir di TTDI kerana ia kawasan yang padat dengan kediaman penduduk,” ujar Mohd Amin.

dbkl parking tow bernama pix

Di bawah struktur harga baharu ini, caj parkir bagi tempat tumpuan perniagaan itu dinaikkan dari RM0.80 sejam ke RM2 jam untuk sejam pertama. Selepas itu, caj sebanyak RM3 akan dikenakan pada jam kedua dan berikutnya. DBKL juga dikatakan akan terus menguatkuasakan caj parkir baharu ini mengikut peringkat mulai sekarang hingga 1 Ogos ini, dan bergantung pada lokasi, menyaksikan peningkatan antara 100% dan 200%.

DBKL turut memperkenalkan had masa untuk parkir iaitu maksimum dua jam di beberapa kawasan terpilih, jika melebihi had masa tersebut, kenderaan akan dikunci tayar atau ditunda. Menurut DBKL, keputusan untuk menaikkan kadar caj parkir bukanlah atas dasar keuntungan, tetapi bagi mengurangkan kesesakan trafik di bandar dan menggalakkan masyarakat berkongsi kenderaan atau menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam.

Bagi zon di luar ibu kota, di mana buat masa kini caj yang dikenakan adalah sebanyak RM0.50 sejam, mungkin akan dinaikkan ke RM1.50 atau RM1 setiap jam, bergantung pada zon. Ia termasuk Brickfields, Taman Maluri, Cheras, Wangsa Maju dan Setapak, di mana kawasan tersebut meliputi antara 55% dan 75% kekosongan parkir.