Baharu sahaja dilancarkan untuk pasaran Thailand hampir tiga minggu lalu, dan dikesan sedang diuji di Putrajaya dua minggu lepas, hari ini Honda Malaysia secara rasmi membuka tempahan untuk pembelian Honda City generasi keempat (GM6) versi facelift.

Perubahan paling ketara untuk City facelift ini tentulah pada mukanya, yang diberikan Solid Wing Face dengan bar krom yang lebih tebal dan menonjol pada gril hadapan, diapit dengan sepasang lampu utama baharu, menjadikan rupanya seakan Civic vers lebih kecil. Bampar hadapan turut dikemaskini dengan perumah lampu kabus yang lebih pendek serta gril bawah yang lebih lebar.

Untuk varian tertinggi V, ia bakal menerima lampu hadapan LED bersama lampu nyalaan siang jalur LED bina dalam serta lampu kabus LED baharu, spoiler but ducktail dengan lampu brek ketiga LED bina dalam serta rekaan roda aloi dua-tona baharu. City V juga turut dibekalkan dengan kamera undur pelbagai sudut.

Honda Malaysia juga mengumumkan, semua varian City facelift, termasuk varian paling rendah bakal diberikan sistem kunci pintar dengan butang penghidup enjin. Sistem keselamatan dan elektronik lain seperti Bantuan Stabiliti Kenderaan (VSA), Bantuan Mula Mendaki (HSA) dan juga Isyarat Berhenti Kecemasan (ESS) juga masih kekal untuk semua varian. Enam-beg udara turut kekal sebagai ciri untuk varian V sahaja (hanya dua untuk varian lain).

Tiada perubahan mekanikal ditampilkan dimana City masih dijana enjin 1.5L SOHC i-VTEC berkuasa 120 PS pada takat 6,600 rpm dan tork maksima 145 Nm pada takat 4,600 rpm yang digandingkan dengan sistem transmisi CVT. Honda Malaysia juga masih belum mengumumkan tarikh rasmi pelancarannya (hanya menyatakan pada suku pertama tahun ini, bermaksud sebelum akhir bulan Mac), begitu juga perincian berkenaan harga.

GALERI: Honda City facelift pasaran Thailand