Honda Malaysia (HM) hari ini mengumumkan senarai baharu dalam siri panggilan semula berhubung masalah pada unit inflator beg udara keluaran Takata, kali ini melibatkan sejumlah 419 unit Honda Civic Type-R FD2R (model 2007 – 2008 dan versi facelift 2010).

Bagi Civic Type-R, HM akan menggantikan kedua-dua belah (pemandu dan penumpang hadapan) inflator beg udara berkenaan bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku sekiranya terlibat dalam kemalangan.

Seperti panggilan balik sebelum ini, semua pelanggan yang terlibat akan dimaklumkan menerusi surat pemberitahuan, termasuk perincian mengenai kempen ini. Pelanggan yang telah menerima makluman ini dinasihatkan agar untuk membawa surat dan kenderaan mereka ke mana-mana pengedar Honda bertauliah yang berdekat untuk pemeriksaan. Kerja-kerja penggantian akan dilakukan sebaik sahaja alat ganti berkenaan tersedia dan semua kos alat ganti dan buruh ditanggung oleh Honda Malaysia.

Sebagai usaha untuk mempercepatkan proses panggilan semula, HM turut berkerjasama dengan Petronas Dagangan Berhad (PDB), bagi membolehkan pusat penukaran tambahan diwujudkan pada stesen-stesen Petronas terpilih.

Selain itu, Hab Bergerak yang ditempatkan pada pusat-pusat membeli belah terpilih masih lagi kekal beroperasi. Pemilik yang terlibat juga masih boleh melakukan penukaran ini di semua 84 pusat servis Honda bertauliah diseluruh Malaysia.

Bagi mereka yang mahu menukar inflator beg udara tersebut di stesen Petronas terpilih (rujuk jadual di bawah untuk lokasi dan waktu operasi) dan juga pusat servis Honda bertauliah, anda terlebih dahulu perlu membuat temu janji bagi mengelakkan kelewatan berlaku untuk proses penukaran. Manakala untuk mereka memilih untuk menukarnya di hab-hab bergerak pusat membeli-belah, tiada sebarang temu janji perlu dilakukan.


Klik untuk besarkan

Pasukan bergerak dari pintu-ke-pintu juga masih lagi beroperasi untuk mempercepatkan proses panggilan semula ini. Pasukan dari bahagian servis pengedar sah Honda ini akan mengenakan pakaian seragam Honda berserta surat pengesahan untuk memudahkan pelanggan mengenal pasti kesahihan mereka.

Pelanggan boleh menghubungi talian bebas tol Honda 1-800-88-2020 atau pengedar sah Honda untuk pengesahan lanjut ketika dikunjungi oleh pasukan berkenaan. Pasukan bergerak ini juga akan membuat temujanji untuk menukar inflator beg udara tersebut terus di lokasi jika perlu, sekiranya pelanggan benar-benar tidak dapat berkunjung ke hab sementara atau pengedar berdekatan.

Honda Malaysia juga kini berkerjasama rapat dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk menghubungi kesemua pemilik kenderaan terlibat yang tidak lagi berhubung dengan pihak mereka.

Setakat 7 Mei 2017, stok alat ganti untuk inflator beg udara Takata bahagian pemandu berada pada tahap 100%, manakala segala usaha yang dilakukan oleh Honda Malaysia untuk memanggil semula semua kenderaan yang terlibat menyaksikan 79% dari jumlah keseluruhan telah berjaya ditukar.

Untuk inflator beg udara Takata bahagian penumpang hadapan pula, stok alat ganti pada tarikh yang sama kini mencapai 90.5%. Honda Malaysia kini sedang berusaha keras untuk mendapatkan stok alat ganti tersebut ke tahap 100%. Mereka juga kini komited untuk mengambil langkah-langkah tambahan bagi menambah baik nisbah lengkap untuk penukaran inflator antara bahagian pemandu dan penumpang hadapan.

Jika anda ragu-ragu sama ada kenderaan Honda anda terlibat atau tidak dengan panggilan semula ini, anda boleh lawati laman web khas yang disediakan DI SINI, dan masukkkan nombor pengenalan kenderaan (VIN) atau dikenali juga sebagai nombor casis kereta anda DI LAMAN TERSEBUT. Anda juga boleh memeriksa status kereta anda atau untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkenaan apa-apa juga tentang isu ini dengan menghubungi talian 1800-88-2020 atau kunjungi mana-mana pengedar sah Honda.