Ekoran kemalangan kali kedua yang berlaku malam kelmarin di Plaza Tol Batu Tiga selepas operasinya ditamatkan sejak Januari lalu,

Kementerian Kerja Raya memaklumkan kerja-kerja merobohkan struktur binaan plaza tol berkenaan dijangka akan selesai selewat-lewatnya 28 Mac ini.

Menurut Menterinya, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata perkara itu telah dimaklumkan oleh PLUS Malaysia Berhad kepada pihak kementerian dan ketika ini proses pengalihan aset membabitkan peralatan tol, papan tanda dan sebagainya giat dijalankan sebelum perobohan struktur fizikal bermula, laporan Bernama.

Katanya, buat masa ini, pihak PLUS sedang dalam proses mengalihkan aset-aset mereka dari kawasan itu dan apabila telah sempurna, barulah kerja-kerja meroboh struktur bangunan akan dapat dibuat.

“Kita turut dimaklumkan bahawa program pengurusan trafik juga akan dijalankan bagi memastikan aliran trafik tidak terganggu semasa kerja-kerja perobohan sedang dilaksanakan,” katanya.

Awal pagi kelmarin, kemalangan kedua (selepas plaza tol berkenaan ditamatkan operasi Januari lalu) telah berlaku hingga mengorbankan dua nyawa. Ini mendorong orang ramai mendesak pihak terlibat agar menyegerakan proses merobohkan plaza tol tersebut.

Fadillah berkata, pihaknya berharap pengguna lebuh raya itu berwaspada dan tidak memandu dalam keadaan berbahaya, sekali gus mengelak daripada berlaku kesesakan dan kemalangan yang boleh meragut nyawa.

“Saya menyeru pengguna jalan raya supaya berhati-hati sebab akhirnya yang menentukan kita selamat atau tidak di jalan raya adalah diri kita sendiri. Kita kena pandu secara berhemah dan pastikan berjaga-jaga untuk elakkan sebarang kemalangan tidak diingini daripada berlaku,” katanya.