Semasa acara Bonneville Speed Week di Amerika Syarikat, Kawasaki telah mendedahkan versi terbaru bagi motosikal supercharge mereka iaitu H2 2019. Dalam keadaan asal sebelum ini sahaja, H2 sudah mempunyai senarai spesfikasi yang mengagumkan, dan untuk model 2019 ini ia ditingkatkan lagi.

Paling menjadi perhatian adalah kuasanya. Daripada 200 PS yang didapati daripada enjin empat silinder selari 998 cc supercharge sebelum ini, ia dinaikkan kepada 231 PS pada 11,500 rpm. Enjin yang sama masih lagi digunakan, tetapi ditambah baik dengan peralatan daripada H2SX seperti ECU, salur udara, penapis udara, palam pencucuh dan beberapa yang lain.

Setelah kuasa ditingkatkan, Kawasaki turut menaik taraf angkup brek hadapan H2 2019 dengan unit sama seperti yang terdapat pada Ducati Panigale V4 iaitu Brembo Stylema empat piston yang dipadankan bersama cakera separa terapung 330 mm.

Kemudiannya untuk tayar, apabila keluar dari kilang, H2 2019 akan dipasang terus dengan tayar sport Bridgestone Battlax RS11, iaitu yang bersaiz 120/70 R17 di hadapan dan 200/55 R17 di belakang. Bagi lampu pula, semua lampu yang ada pada H2 2019 kini menggunakan sistem LED termasuk lampu nombor plet.

Satu lagi ciri menarik bagi model baru ini adalah ia diperkemas dengan cat baru yang dikatakan dapat menghilangkan calar tertentu secara sendiri seterusnya mengekalkan warna krom unik padanya untuk tempoh yang lebih lama.

Selain daripada itu, model baru ini juga didatangkan dengan panel instrumen TFT berwarna baru dan pemilik boleh menukar mod paparan dalam empat pilihan. Panel ini mempunyai pelbagai informasi termasuk kadar boost, dan ia turut disediakan dengan sistem sambungan kepada telefon pintar baru.