Proton Exora 2019 telahpun dilancarkan secara rasmi minggu lalu. Dari segi rekabentuk luaran, tak banyak perubahan yang dilakukan sebenarnya. Cuma, ia melibatkan beberapa pertambahan dan kemaskini kelengkapan sedia ada. Jika anda belum baca mengenainya, boleh tonton video ini, kami terangkan secara ringkas tentang perbezaan penawaran yang ada.

Selain itu, ada beberapa laporan lain yang telah kami sediakan, dan rasanya jika anda ingin mempertimbangkan Exora 2019 untuk dimiliki, ada baiknya dibaca terlebih dahulu. Antaranya, perbezaan kelengkapan antara varian Executive dan Premium. Kedua, beza kos penyelenggaraan antara Exora dan pesaing rapatnya, Perodua Alza. Mungkin ini dapat membantu anda membuat pilihan.

Selebihnya, dari sudut janaan kuasa, Exora 2019 ini mengekalkan unit enjin dan transmisi yang sama seperti sebelum ini. Ia menggunakan enjin 1.6 liter turbo dengan output 138 hp pada 5,000 rpm dan tork maksimum 205 Nm pada takat 2,000.

Transmisi juga masih dengan CVT automatik. MPV keluarga ini mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa 11.6 saat dengan kelajuan maksimum 185 km/j. Bagi penggunaan bahan apinya pula, ia dianggarkan sekitar 7.0 liter bagi setiap 100 km.

Tonton video ulasan kami ini untuk mengetahui lebih lanjut. Rasa-rasanya, dengan usia Exora dalam pasaran kita sudah mencecah 10 tahun, adakah ia masih merupakan pilihan terbaik kini? Kongsikan pandangan anda.

Proton Exora 2019 Executive

Proton Exora 2019 Premium