Acara tahunan dunia ubahsuai di Amerika Syarikat, SEMA, tahun ini seperti biasa turut disertai bukan sahaja pengeluar barangan aftermarket, malah turut disertai oleh jenama-jenama rasmi. Honda tahun ini tampil dengan berberapa kereta ubahsuai mereka, tetapi paling menggemparkan adalah ini – Honda Civic Si pacuan roda belakang yang dibina khas untuk melakukan aksi drift!

Kereta ini dihasilkan untuk Honda oleh Jeanneret Racing dan Olson Kustom Works, dan ia dibangunkan selari dengan regulasi kejohanan Formula Drift USA untuk kategori tertinggi Pro-Level. Untuk projek ini, enjin 1.5 liter VTEC Turbo Civic Si asal tidak lagi digunakan, tetapi digantikan dengan enjin siri-K -bukan K20A dari Civic Type R, tetapi dari versi dengan strok dan kapasiti lebih besar iaitu K24 2.4 liter yang boleh dijumpai dalam perut Honda Accord atau CR-V.

Enjin berkenaan telah diolah semula oleh Jeanneret Racing, diberikan pelbagai ubahsuai termasuk pengecas turbo dan suntikan nitrus oksida, membolehkan ia menjana keseluruhan 926 hp! Enjin tersebut ‘disangkut’ pada crossmember dan cagak yang membolehkan diletakkan dengan roda tenaga menghala kebelakang seperti kereta pacuan roda belakang sebenar.

Bagi mengalirkan kuasa berkenaan ke roda belakang, enjin tersebut disambungkan kepada kotak gear, propeller shaft gentian karbon dan juga gandar belakang yang ditetapkan oleh penganjur Formula D untuk kategori Pro berkenaan.

Bentuk luaran kereta ini masih lagi nampak seperti sebuah Civic. Tetapi dengan talaan suspensi, sistem brek Willwood yang lebih besar, fender yang lebih lebar dan juga rim Enkei GT-C yang dibalut tayar Falken Azenis, kereta ini adalah 4 inci lebih lebar pada setiap sisi berbanding versi standard.

Menurut Honda, kereta ini bukan dihasilkan untuk hanya dipamerkan di SEMA semata-mata, kerana ia bakal digunakan dalam perlumbaan sebenar Formula D kelak! Tentu seronok tengok Civic Si ini bertarung dengan Toyota Corolla hatchback generasi terkini juga diubahsuai kepada RWD binaan Papadakis Racing di Formula D nanti kan?