Pernahkah anda tertanya bagaimana kalau Mercedes-Benz EQC diubah suai menjadi jentera offroad? Bukan kita sahaja yang tertanya soalan ini, malah pengeluar dari Jerman itu juga sama. Jadi, mereka menghasilkan EQC 4×4² ini, yang diberitahu menunjukkan bahawa “cinta kepada pengembaraan boleh digabungkan dengan gaya hidup dan kelestarian.”

EQC 4×4² dikuasakan oleh tetapan dua motor sama seperti EQC 400 4Matic, dengan kuasa 408 PS (402 hp) dan 760 Nm tork. Jarak badannya dengan tanah kini dua kali ganda lebih tinggi, iaitu 293 mm sekaligus menjadikannya 58 mm lebih tinggi berbanding G-Class. Jarak tinggi dari tanah untuk EQC standard adalah 140 mm.

Kedudukan yang tinggi ini adalah disebabkan gandarnya telah ditukar kepada jenis portal, iaitu jenis sama yang digunakan pada G 500 4×4² dan E 400 All-Terrain 4×4². Melalui gandar ini, rodanya dapat diletakkan pada paras lebih rendah berbanding bahagian tengah gandar.

Gandar ini dilekatkan kepada badan menggunakan tapak yang sama dengan suspensi standard, dan menjadikan kemampuan untuk meredah air meningkat menjadi 400 mm berbanding 250 mm bagi kereta standard. Sudut mendongak dan menunduk juga meningkat menjadi 31.8 darjah di hadapan dan 33 darjah di belakang.

Kedua-dua sudut ini melebihi jumlah yang dicatatkan oleh G-Class, dan EQC 4×4² juga mempunyai sudut breakover yang lebih tinggi, iaitu 24.2 darjah (standard 11.6 darjah). Jarak antara roda kiri dan kanan juga bertambah lebar sebanyak 200 mm, hasil penggunaan rim 20 inci serta tayar 285/50.

Setakat ini, EQC 4×4² cuma satu projek kajian khas, dan tidak dinyatakan akan dibuat sebagai model produksi atau tidak. Walaubagaimanapun, kita boleh mengatakan bahawa ilmu kejuruteraan yang diperoleh daripada projek ini mungkin boleh digunakan bagi model baru lain.