Mengambil respon dari video yang tular di media sosial memaparkan seorang kanak-kanak lelaki menunggang motosikal, Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik IPD Kubang Pasu telah menjalankan satu siasatan awal dan berjaya mengesan individu yang terlibat.

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Polis DiRaja Malaysia (PDRM) Daerah Kubang Pasu, Kedah, video tular yang berdurasi selama 19 saat yang memaparkan seorang kanak–kanak lelaki yang sedang menunggang sebuah motosikal berjenama Honda Ex5 berwarna hitam dengan nombor pendaftarannya agak kabur.

“Di dalam video tersebut kelihatan kanak–kanak berkenaan berada di satu simpang tiga dan telah menunggang motosikal keluar dari simpang dan sehingga tamat video tersebut. Setelah siasatan lanjut dijalankan mendapati, rakaman video berlaku pada 08/11/2020 jam lebih kurang 1800hrs di Kampung Paya Chegar, Jitra,” tulis kenyataan yang dikeluarkan tersebut.

PDRM mengesahkan bahawa kanak-kanak berkenaan telah di bawa ke Ipd Kubang Pasu oleh waris dan telah diambil tindakan lanjut di bawah kesalahan lalulintas iaitu, menunggang di bawah umur, cukai jalan tamat tempoh dan tidak dilindungi perlindungan insuran dan serta tidak memakai topi keledar.

Malah, waris kanak–kanak tersebut juga telah diambil tindakan di bawah Seksyen 39(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana membenarkan pemandu bawah umur, memandu/menunggang kenderaan bermotor.

Justeru itu, PDRM Kubang Pasu menasihatkan agar ibu bapa lebih memberikan perhatian kepada kanak–kanak terutama dalam aspek keselamatan lalulintas agar kejadian–kejadian yang tidak dingini dapat dielakkan.