Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) hari ini mengumumkan bahawa trak pikap Triton varian tertinggi Adventure X kini boleh dipilih dalam warna Sun flare Orange Pearl, iaitu warna yang sama seperti Triton Athelete pasaran Thailand yang diperkenalkan tahun lalu.

Warna baharu ini merupakan satu lagi alternatif untuk pelanggan selain dua warna badan sedia ada iaitu Jet Black Mica dan White Diamond. Selain warna badan baharu ini, MMM turut menyatakan bahawa Triton Adventure X kini turut menerima jalur grafik baharu pada bahagian profil sisi.

Tiada perubahan untuk perincian lain di mana Mitusbishi Triton Adventure X kekal hadir standard dengan lampu hadapan projektor bi-LED bersama lampu nyalaan siang LED, Flying Sports Bar pada bed belakang dan juga rim aloi dua tona berdiameter 18 inci yang dibalut dengan tayar 265/60R18.

Perincian lain yang turut diberikan secara standard termasuk perakam video digital, pemantau pandangan keliling (ARM), sistem infotainmen dengan skrin sesentuh 7-inci sokongan Apple CarPlay dan Android Auto, tempat duduk balutan kuilt bersama larasan kuasa untuk pemandu, pedal penukar gear di stereng dan pengelap cermin automatik.

Untuk keselamatan, Triton Adventure X hadir dengan sistem bantuan pemanduan termasuk sistem Forward Collision Mitigation (brek kecemasan autonomous untuk kenderaan dan pejalan kaki), Blind Spot Warning dengan Lane Change Alert, Rear Cross Traffic Alert, Ultrasonic Misacceleration Mitigation System (depan dan belakang), Auto High Beam, amaran tali pinggang pemandu hadapan serta penderia parkir depan dan belakang. Ia turut menerima sistem asas lain seperti brek ABS, EBD, BA, Stability Control, Traction Control dan tujuh beg udara.

Tiada perubahan pada unit penjana di mana Triton Adventure X masih digerakkan dengan enjin 2.4 liter MIVEC VGT Turbodiesel berkuasa 181 PS dan tork maksima 430 Nm, digandingkan dengan transmisi automatik enam kelajuan dan sistem pacuan empat roda Super Select 4WD-II, bersama mod Off-Road dengan empat tetapan iaitu Gravel, Mud, Sand dan Rock.

Mitsubishi Triton Adventure X masih dijual pada harga yang sama iaitu RM137,900 di Semananjung Malaysia. Angka yang dinyatakan ini adalah harga atas jalan tanpa insuran. Tiada pengecualian cukai jualan untuk insentif PENJANA 2020 kerana trak pikap dikelaskan sebagai kenderaan komersil. Ia turut hadir dengan waranti selama lima tahun atau 200,000 km, yang mana sampai dahulu.

MMM turut mengumumkan bahawa pegangan pasaran bagi Triton sekarang naik dari 15.2% pada 2019 (April hingga Oktober kepada 20% untuk tempoh sama 2020. Menurut syarikat tersebut lagi, tahun fiskal mereka adalah dari April 2020 hingga Mac 2021.

Jenama tersebut turut menambah bahawa walaupun pasaran segmen trak pikap jatuh 12.4%, namun jualan untuk Triton naik sebanyak 14.8% (berdasarkan tahun kewangan MMM sehingga kini, dalam perbandingan tahun ke tahun). Triton juga masih menjadi trak pikap nombor 1 di Melaka, Pulau Pinang dan Kedah, menurut MMM lagi.

GALERI: Mitsubishi Triton Adventure X 2019