Toyo Tyre Malaysia hari ini telahpun melancarkan tayar baharu, Toyo Proxes CR1 dan juga CR1 SUV pada pasaran tempatan. Pelancaran yang dilakukan secara maya berkenaan disiarkan secara langsung menerusi laman Facebook rasmi mereka, dan turut menampilkan Raja Drift Malaysia, Tengku Djan Ley.

Menurut Toyo, tayar siri baharu ini dihasilkan khas untuk kegunaan kereta penumpang biasa dan juga SUV, serta memberikan empat kelebihan utama iaitu senyap, selamat, selesa dan bergred tinggi.

Untuk menjadikan ia senyap, Proxes CR diberikan bahan penyerap bunyi di dalam tayar mampu untuk mengurangkan kadar kebisingan di jalan raya dan mampu untuk meningkatkan keseronokan pemanduan, dakwa Toyo. Selain itu, corak bunga pada tayar ini juga menampilkan ciri Out-In Different pitch arrangement, bersama lapisan perlindungan kebisingan yang mampu mengurangkan kadar pelepasan tenaga bunyi yang terhasil di setiap bahagian.

Proxes CR1 juga dikatakan menawarkan ciri yang selamat di mana ia menawarkan prestasi yang unggul ketika berada di jalan basah dan kering. Tayar ini direka dengan corak saliran yang terdiri daripada empat jalur lebar utama, yang membantu pembuangan air dengan cepat dari kawasan sentuhan, bagi memberikan prestasi terbaik pada permukaan basah.

Ia juga menampilkan ciri triple taper & rib bagi membantu menambah baik ketahanan terhadap kehausan bunga dan meningkatkan prestasi dalam keadaan kering. Ciri multi-wave sipe pula membantu menghalang kadar kehausan yang tidak sekata pada sisi tayar, manakala Jointless cap ply diberikan bagi menambah baik prestasi pemanduan pada halaju tinggi.

Untuk keselesaan, Proxes CR1 menampilkan teknologi signatur Toyo iaitu T-Mode dan Nano Balance. Menerusi teknologi ini, ia didakwa menawarkan pemanduan yang lebih lancar dan menyenangkan.

Menurut Toyo lagi, dari segi prestasi secara keseluruhan, Proxes CR1 mampu mengurangkan sehingga 11 peratus kadar bunyi, dan 2 peratus pengurangan kesan aquaplaning, sekaligus meningkatkan prestasi di atas permukaan basah jika dibandingkan dengan model terdahulu, Nano Energy 3. Selain daripada itu, Proxes CR1 turut mempunyai kadar rintangan golekan yang lebih rendah yang menyumbang kepada penggunaan bahan api yang lebih baik.

“Tayar Toyo Proxes CR1 adalah sangat ideal untuk digunakan pada kedua-dua kenderaan Jepun dan Eropah, khususnya kereta dan SUV antara segmen A sehingga segmen D,” kata Tan Song Chye, Presiden dan Pengarah Urusan Toyo Tyre Sales and Marketing Malaysia Sdn Bhd.

“Hasil daripada penggunaan teknologi termaju Jepun, Proxes CR1 pasti dapat memenuhi keperluan pemandu terutama bagi mereka yang menghargai tayar yang menawarkan prestasi unggul dan beraksi secara konsisten dalam kelajuan tinggi, baik di atas kondisi jalan basah dan kering. Ia turut menawarkan ciri keselamatan, penggunaan bahan api yang lebih efisien dan pengurangan bunyi bising yang menyumbang kepada keseronokan pemanduan yang lebih baik,” tambahnya lagi.

Tengku Djan Ley hadir bukan sekadar menjadi tetamu, pelumba drift professional Malaysia itu sempat menguji sendiri tayar Proxes CR1 ini pada kereta Mercedes-Benz C230 beliau dan berkongsi maklum balasnya terhadap tayar berkenaan. Menurut beliau, tayar CR1 ini menawarkan pemanduan yang selesa dan selamat untuk lebuhraya dan jalan biasa, selain merasakan kadar bunyi bising yang terhasil adalah minimum.

Tayar Proxes CR1 untuk kereta penumpang boleh didapati dalam 36 saiz bermula dari untuk rim berdiameter 14 inci hingga 18 inci, manakala tayar Proxes CR1 SUV terdapat dalam sembilan saiz untuk rim berdiameter 17 hingga 19 inci. Harga jualan untuk tayar kereta Proxes CR1 bermula dari RM160 hingga RM440, manakala tayar SUV Proxes CR1 pula bermula dari RM380 hingga RM580 bergantung kepada saiz tayar yang dipilih.

Tayar Toyo Proxes CR1 ini boleh didapati di Pusat Tayar Toyo, dan Pusat Tayar Silverstone di seluruh negara. Bersempena dengan pelancaran tayar baharu Proxes CR1, para pengguna yang membeli satu set tayar Proxes CR1 akan menerima hadiah percuma berupa payung edisi terhad Proxes CR1 sementara stok masih ada.