Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob menyatakan bahawa pasangan suami isteri yang tinggal berasingan dalam jarak jauh masih belum dibenarkan untuk merentas negeri sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan berlangsung dari 13 hingga 26 Januari ini.

Beliau menyatakan perkara berkenaan ketika sidang media hariannya semalam, selepas ditanya oleh wartawan tentang perkara tersebut. “Saya harap mereka dapat bersabar untuk tempoh dua minggu ini dan kita akan pantau keadaan selepas dua minggu sebelum sebarang keputusan dibuat,” katanya

Kerajaan turut tidak membenarkan untuk pasangan “PJJ” ini merentasi negeri ketika PKP kali pertama diumumkan pada 18 Mac tahun lalu, dan kebenaran hanya diberi selepas Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang lebih longgar diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Mei 2020.

Implementasi semula PKP di Selangor, Johor, Penang, Melaka, Sabah dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan telah pun bermula hari ini selepas ia diumumkan oleh Perdana Menteri Isnin lalu memandangkan kes harian penularan jangkitan wabak Covid-19 naik mendadak sehingga mencapai empat angka akhir-akhir ini.

Malah, semalam Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah turut mengisytiharkan darurat sebagai langkah proaktif untuk membendung penularan virus tersebut dengan tempoh pelaksanaannya adalah sehingga 1 Ogos 2021, ataupun lebih awal sekiranya pandemik dapat dikawal.