Untuk mereka yang sentiasa mengambil ringan tentang keselamatan jalan raya, selepas ini anda perlu lebih berhati-hati; skuad Penguatkuasa Bermotosikal Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kini telahpun dilengkapi dengan kamera perakam mudah alih berdefinasi tinggi dalam kerja mereka.

Ini bermakna kerja-kerja penguatkuasaan akan menjadi mudah – segala kesalahan anda akan dirakam menerusi kamera berkenaan ketika rondaan yang dijalankan oleh penguatkuasa, dan anda tidak lagi boleh berdalih dengan kesalahan yang dibuat, manakala saman atau kompaun pula akan terus dihantar menerusi pos.

Senang sangat perlaksanaan cara baharu ini? Menerusi satu video berdurasi 1 minit 41 saat yang tular sejak semalam memaparkan bagaimana penguatkuasa menjalankan kerja mereka, ia sememangnya sangat mudah.

Video tersebut menunjukkan seorang anggota dilihat menghampiri seorang penunggang motosikal tidak bertopi keledar dan menegur lelaki pertengahan umur itu dengan berhemah. Selepas menegur kesalahan yang dibuat, tidak ada ‘surat saman’ yang perlu ditandatangan dan diserahkan, di mana pesalah hanya diberitahu bahawa saman berkenaan terus akan dihantar ke rumah.

Apa yang berlaku selepas itu sebenarnya visual rakaman yang direkod dalam kamera tersebut akan dihantar ke pejabat JPJ bagi mengesan nombor plat pendaftaran untuk dimasukkan sebagai bukti dalam sistem saman. Selepas itu barulah saman tersebut diproses dan dihantar kepada pesalah.

Video berkenaan turut memaparkan penguatkuasa JPJ ini turut dapat mengesan kesalahan lain yang dilakukan oleh penunggang motosikal seperti melakukan pusingan-U di tempat tidak sepatutnya, tiada nombor plat pendaftaran yang mengikut spesifikasi serta penghantar makanan yang menggunakan telefon bimbit ketika sedang menunggang

Unit Penguatkuasa Bermotosikal JPJ ini akan membuat rondaan mereka menggunakan motosikal Kawasaki Versys 650. Selain dari kamera, mereka juga akan dilengkapi dengan topi keledar berkualiti khas bersama penghadang silau, jaket keselamatan pantul cahaya, dan juga lampu strob bersama siren bagi memberikan amaran kehadiran mereka kepada pengguna jalan raya lain.