Selepas pelbagai khabar yang bertiup, Bermaz Auto (BAuto) yang kini merupakan pemegang hak pengedaran kenderaan jenama Mazda di Malaysia, sah akan turut memegang hak francais untuk Kia pula selepas jenama Korea berkenaan dilepaskan oleh Naza Group.

Menurut laporan pelabur yang disediakan oleh AmInvestment Bank, BAuto dijangka akan mendapatkan hak bagi mengilang, pemasangan dan pengedaran untuk jenama Kia dalam masa terdekat, berkemungkinan pada bulan hadapan. Ia mungkin lebih lewat dari jangkaan tersebut, tetapi apa yang pasti rundingan berkenaan memang sedang berjalan untuk melengkapkan transaksi ini.

Naza Group bukan sahaja melepaskan hak nya terhadap Kia, malah langkah penstrukturan semula syarikat berkenaan turut melibatkan penguguran jenama Peugeot dalam profil perniagaan mereka. Jenama Perancis berkenaan telah selamat diambil alih Berjaya Auto Alliance (BAASB) pada Disember lalu, iaitu syarikat kerjasama yang diwujudkan antara Berjaya Corporation dan BAuto.

BAuto telah dikhabarkan untuk mengambil alih Kia sejak tahun lalu, namun masih lagi tidak diketahui sama ada pengambilalihan jenama Korea tersebut akan melibatkan kerjasama dengan Berjaya Group atau tidak. Walau bagaimanapun dengan semua perkembangan yang telah berlaku ini, berkemungkinan besar Kia mungkin hanya dimiliki oleh BAuto.