PKP 3.0: Bilik pameran, pusat servis dan alat ganti (3S dan 4S) boleh buka, tapi pandu uij tidak dibenarkan

PKP 3.0: Bilik pameran, pusat servis dan alat ganti (3S dan 4S) boleh buka, tapi pandu uij tidak dibenarkan

Kerajaan telah pun mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) untuk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat bermula hari ini berikutan kes positif jangkitan Covid-19 harian yang semakin membimbangkan.

Walaupun semua sektor ekonomi dibenarkan beroperasi, ada pelbagai perkara yang diperketatkan dalam pelbagai industri termasuk automotif. Berdasarkan SOP yang telah pun dikeluarkan berkenaan, fasiliti-fasiliti pengedar dibenarkan dibuka, tetapi hanya untuk pusat yang menawarkan jualan, servis dan juga alat ganti (3S).

Kerajaan juga menggalakkan pengedar-pengedar tersebut untuk melaksanakan sistem temujanji serta aktiviti perniagaan atas talian, manakala sesi pandu uji di bilik pameran adalah tidak dibenarkan sama sekali.

Sebelum ini Menteri Kanan Kluster Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah pun mengumumkan bahawa bermula 25 Mei semua operasi premis perniagaan hanya dibenarkan beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 8 malam. Buat masa sekarang, arahan baharu ini adalah efektif bermula hari ini sehingga 7 Julai nanti.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required