Kerajaan telah pun mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) untuk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ketat bermula hari ini berikutan kes positif jangkitan Covid-19 harian yang semakin membimbangkan.

Walaupun semua sektor ekonomi dibenarkan beroperasi, ada pelbagai perkara yang diperketatkan dalam pelbagai industri termasuk automotif. Berdasarkan SOP yang telah pun dikeluarkan berkenaan, fasiliti-fasiliti pengedar dibenarkan dibuka, tetapi hanya untuk pusat yang menawarkan jualan, servis dan juga alat ganti (3S).

Kerajaan juga menggalakkan pengedar-pengedar tersebut untuk melaksanakan sistem temujanji serta aktiviti perniagaan atas talian, manakala sesi pandu uji di bilik pameran adalah tidak dibenarkan sama sekali.

Sebelum ini Menteri Kanan Kluster Keselamatan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah pun mengumumkan bahawa bermula 25 Mei semua operasi premis perniagaan hanya dibenarkan beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 8 malam. Buat masa sekarang, arahan baharu ini adalah efektif bermula hari ini sehingga 7 Julai nanti.