Tidak seperti PKP 1.0 dan PKP 2.0, untuk Perintah Kawalan Pergerkan ketiga (PKP 3.0) yang lebih ketat kali ini tiada sekatan jalan raya (SJR) akan dibuat secara statik di dalam kawasan pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, sebaliknya ia akan dilakukan secara berubah-ubah lokasi.

Menurut laporan Berita Harian, buat masa sekarang sebanyak dua pasukan akan ditugaskan di empat lokasi SJR yang didirikan secara bergerak 24 jam sehari.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata tiada sebarang SJR statik dilakukan disebabkan terdapat banyak laluan pilihan yang boleh digunakan di daerah berkenaan.

“Kita tidak melaksanakan SJR statik namun akan mengadakan SJR bergerak bergantung kepada jumlah kenderaan dan keperluan semasa.

“Kami juga melakukan pemeriksaan rambang terhadap orang ramai yang berada di dalam daerah Dang Wangi, bagi memastikan mereka mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan selain bergerak dengan kebenaran,” katanya.

Dalam perkembangan sama, Zainal turut menyatakan bahawa pihaknya turut sedar berkenaan masalah berkaitan surat kebenaran dari Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) pada hari pertama pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 ini dan memberikan kebenaran kepada mana-mana pekerja sektor perkhidmatan yang dibenarkan untuk bergerak.

“Namun kita yakin masalah berkaitan surat kebenaran oleh MITI ini akan selesai dalam masa terdekat dan pihaknya tidak akan memberikan lagi sebarang pergerakan tanpa menunjukkan dokumen MITI dalam masa terdekat,” katanya.