Hari ini secara rasminya kawasan Lembah Klang termasuk Wilayah Persekutan Kuala Lumpur dan juga Putrajaya telah beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN). Dan seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tempoh hari, peralihan fasa ini sekali gus membolehkan pergerakan rentas negeri dibenarkan antara tiga negeri itu serta tiada lagi sekatan jalan raya (SJR) di sempadan yang akan dibuat.

Walau bagaimanapun, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengumumkan bahawa hanya dua SJR dalam daerah Petaling yang ditutup, manakala selebihnya masih dikekalkan beroperasi. Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid berkata dalam laporan Harian Metro, dua SJR yang ditutup itu adalah Lebuhraya Persekutuan dan Taman Kanagapuram yang terletak di bawah laluan Lebuhraya Pantai Baru (NPE).

Manakala lokasi SJR lain sedia ada iaitu Plaza Tol Sungai Buloh, Plaza Tol Kota Damansara, Plaza Tol Damansara dan Plaza Tol Subang akan terus dikekalkan, jelas Fakhrudin.

“Polis Daerah Petaling Jaya ingin menasihatkan orang ramai supaya terus sentiasa menjaga prosedur operasi standard (SOP) sepanjang PPN Fasa 2.

“Orang ramai juga diingatkan tidak terlalu leka dengan beberapa pengumuman kelonggaran yang diberi sehingga mengabaikan SOP dalam mengawal dan mencegah pandemik Covid-19 ini,” katanya dalam satu kenyataan dan meminta kerjasama erat daripada semua lapisan masyarakat bagi memutuskan rantaian pandemik Covid-19.