Syarikat konsesi yang mengoperasikan Lebuhraya Utara Selatan, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) mengingatkan pengusaha premis makanan di kawasan rehat dan rawat (R&R) di bawah kendaliannya agar memastikan hanya pengunjung lengkap vaksinasi boleh makan di kedai atau ‘dine in’ selepas kebenaran merentas negeri yang diberikan kerajaan bermula hari ini.

Menurut Ketua Perhubungan Libat Urus Strategik PLUS, Syed Mohammed Idid, seorang kakitangan PLUS akan ditempatkan di laluan masuk tempat makan berkenaan bagi mengingatkan orang awam untuk merekod suhu badan dan mendaftar masuk aplikasi MySejahtera.

“Kakitangan PLUS tidak boleh pantau prosedur operasi standard (SOP) semua pelanggan di R&R sebab itu pengusaha kedai perlu memainkan peranan dalam hal ini.

“Selain itu, pengunjung perlu mengamalkan kawalan kendiri dan berdisiplin mematuhi SOP ditetapkan kerajaan,” katanya kepada akhbar Berita Harian hari ini.

Syarikat berkenaan menjangkakan sebanyak 1.3 juta kenderaan akan menggunakan lebuhraya kendaliannya sehari pada hujung minggu ini serta cuti umum Maulidur Rasul Selasa depan, berbanding 1.1 juta kenderaan sehari ketika ini.

“Sebelum penularan pandemik COVID-19 di negara ini, sebanyak 1.7 juta kenderaan direkodkan pada hari biasa manakala cuti umum atau hari minggu sebanyak 2.2 juta kenderaan,” katanya.

Semalam Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri telah mengumumkan kerajaan kini memberi kebenaran bagi pergerakan rentas negeri di seluruh negara bermula 11 Oktober 2021 berikutan kadar vaksinasi kebangsaan sudah mencapai 90% bagi mereka yang telah menerima dua dos suntikan vaksin ketika ini.

Namun kebenaran tersebut adalah bersyarat di mana hanya mereka yang sudah lengkap dua dos vaksin sahaja dibolehkan untuk merentas negeri. Beliau turut mengingatkan agar rakyat Malaysia mengamalkan penjagaan kendiri dan memastikan SOP sedia ada sentiasa dipatuhi — penggunaan pelitup muka, kerap membasuh tangan dan juga menjaga jarak fizikal di tempat awam perlu sentiasa dipatuhi.