Perodua bakal melancarkan platform tempahan kereta secara digital pada November ini. Perkara ini didedahkan sendiri oleh presiden dan CEO syarikat berkenaan, Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad dalam majlis pelancaran Transformasi Ekosistem Digital Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA)-Perodua sebentar tadi.

Buat masa sekarang, Perodua cuma memberikan fungsi untuk pelanggan mendafarkan minat mereka dalam talian untuk kesemua modelnya, tetapi masih belum mempunyai sistem untuk membuat pembayaran secara atas talian bagi melengkapkan tempahan berkenaan. Manakala untuk platform baharu itu kelak, ia akan menampilkan sistem tempahan untuk membeli kereta secara atas talian dengan bayaran RM100.

Platform tempahan atas talian ini sebenarnya sudah digunakan oleh jenama-jenama automotif lain, dan ia semakin popular digunakan sejak kerajaan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika pandemik Covid-19.

Kebiasaannya platform ini memerlukan pelanggan memilih pengedar yang mereka mahu untuk berurusan, diikuti pilihan model dan varian. Kemudian pelanggan perlu mengisi pelbagai maklumat yang diperlukan sebelum membuat bayaran tempahan minimun secara atas talian, biasanya menggunakan kad kredit/debit.