Pemilik-pemilik premis di sekitar Bandaraya Johor Bahru yang ‘cop’ parkir untuk kegunaan peribadi dengan meletakkan baldi, kerusi dan alat pemadam api di tempat letak kereta berkupon diberi amaran bakal berdepan kompaun sebanyak RM500 sekiranya dikesan melakukakan kesalahan tersebut.

Menurut Datuk Bandar Johor Bahru, Datuk Mohd Noorazam Osman dalam laporan Berita Harian semalam, tindakan saman tersebut dibuat mengikut undang-undang kerana menimbulkan halangan di bawah Seksyen 46 Akta 133 Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974, dan ia sebagai usaha Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) untuk mengatasi kesesakan dan isu tempat letak kereta.

“MBJB sedia maklum mengenai isu ‘cop’ parkir terutama membabitkan pengusaha spa, refleksologi, kedai aksesori kereta, restoran dan beberapa premis lain.

“Sepatutnya semua premis yang hendak menempah petak parkir berkupon boleh memohon terus kepada MBJB dengan bayaran RM150 sebulan, tetapi tidak ramai pengusaha premis yang memohon.

“Kalau letak kerusi atau upah orang untuk jaga parkir berkupon di depan premis, dari sudut perundangan sebenarnya tidak boleh dan salah terutama dalam tempoh kupon,” katanya.

Beliau turut menyatakan bahawa isu ini juga boleh menimbulkan ketegangan antara pemilik premis dan orang awam yang ingin parkir kereta.

“Kita kesan memang ramai yang degil (cop parkir). Pengguna berhak meletakkan kereta yang mana sahaja sekiranya terdapat petak kereta yang kosong.

“Dari sudut itu pengguna boleh menghubungi penguat kuasa dan ambil tindakan, kita juga kerap buat rondaan dan operasi bersepadu dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) serta PDRM.

“Kita juga sedang menambah baik prosedur sebelum tindakan menarik kenderaan dibuat, dengan membunyikan siren, memberitahu menggunakan pembesar suara dan menunggu beberapa minit sebelum kenderaan yang diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya ditarik,” katanya.

Beliau turut menggesa orang ramai untuk terus membuat aduan dan laporan kepada MBJB menerusi talian hotline 1-300-88-0146 atau unit aduan 019-7788212 (WhatsApp) sekiranya mengesan aktiviti tersebut agar penguatkuasaan dapat dilaksanakan.