Remaja 18 tahun di tahan SPRM selepas cubaan rasuah anggota JPJ RM50 untuk lulus ujian memandu

Remaja 18 tahun di tahan SPRM selepas cubaan rasuah anggota JPJ RM50 untuk lulus ujian memandu

Seorang remaja lelaki berusia 18 tahun telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas dia cuba memberi suapan bernilai RM50 kepada anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada Selasa lalu bagi membolehkannya lulus dalam ujian lesen memandu kereta (Kelas D) di sebuah akademi ujian memandu di Kuala Kangsar.

Menurut Pengarah SPRM Perak, Ahmad Sabri Mohamed dalam laporan Sinar Harian, pihaknya telah menerima laporan kejadian itu dan lelaki terbabit ditahan pada jam 1 tengah hari semalam.

“Lelaki itu ditahan semalam ketika hadir ke pejabat SPRM Ipoh untuk memberi keterangan. Dia kemudiannya dibebaskan selepas keterangannya diambil,” katanya.

Ahmad Sabri menjelaskan bahawa siasatan dijalankan mengikut Seksyen 17 (b) Akta SPRM 2009. “Kita berharap lebih ramai pihak termasuk dalam kalangan penjawat awam dapat melaporkan kepada SPRM berkaitan rasuah biarpun nilainya rendah,” tambahnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required