Seorang bekas jurutera Volkswagen, James Liang telah dijatuhkan hukuman lebih berat daripada yang disangkakan, iaitu penjara 40 bulan dan saman US$200,000 (RM853,032) kerana kerana memainkan peranan utama dalam skandal Dieselgate –
yang telah memberi kesan buruk kepada pengeluar dari Jerman itu.

Menurut laporan The Detroit News, Liang, 63 tahun adalah individu pertama yang terlibat dalam skandal itu yang dijatuhkan hukuman penjara. Beliau dikatakan menjadi perancang dalam menghasilkan perisian untuk alat pengubah emisi dan selepas itu terus memfailkan permohonan meringankan hukuman kerana membantu menyelesaikan kes tersebut.

“Kejadian ini memberi mesej yang kuat kepada mereka. Kita tidak melihat banyak individu dijatuhkan hukuman bersalah akibat salah laku korporat, jadi ini adalah salah satu kes yang sangat jarang,” kata profesor Wayne State University dan bekas pendakwa persekutuan, Peter Henning.

Hukuman yang dijatuhkan kepada Liang adalah lebih berat berbanding apa yang dicadangkan oleh pendakwa, iaitu tiga tahun penjara dan saman $20,000 (RM85,303). Hukuman yang berat ini menimbulkan kemungkinan besar bahawa eksekutif Volkswagen yang pernah didakwa sebelum ini tidak boleh meninggalkan Jerman bagi mengelakkan tindakan selanjutnya.

“Konspirasi yang berlaku secara besar dan menipu pengguna Amerika ini sekaligus menyerang dan memusnahkan asas kepada sistem ekonomi. Kerjasama serta kekesalan anda memang diketahui, tetapi ia tidak boleh dianggap sebagai alasan salah laku,” kata Cox kepada Liang.