Selepas pusingan perlumbaan pertama MotoGP di Qatar awal bulan lalu, empat pasukan iaitu Aprilia Racing Team Gresini, Red Bull KTM Factory Racing, Repsol Honda Team dan Team Suzuki Ecstar telah menyatakan protes terhadap alat aerodinamik di bawah lengan ayun yang digunakan oleh beberapa jentera Ducati.

Empat pasukan tersebut mengatakan bahawa alat aerodinamik tersebut menyalahi undang-undang teknikal MotoGP, dan kemudiannya protes itu dibawa pula ke ‘mahkamah rayuan’ MotoGP. Selepas mendengar kenyataan daripada semua pihak dan penilaian tertentu pada 22 Mac lalu, kini keputusannya telah dikeluarkan.

Mahkamah rayuan MotoGP telah memutuskan tiga perkara utama. Pertama, rayuan yang dibuat oleh empat pasukan ini adalah boleh diterima. Kemudian, keputusan perlumbaan di Qatar telah ditetapkan sebagai muktamad, sah dan tiada perubahan.

Akhir sekali, permintaan empat pasukan ini untuk mengisytiharkan alat aerodinamik Ducati itu sebagai ‘haram’ dan melarang penggunaannya pada masa hadapan telah ditolak. Ini bermaksud, Ducati masih lagi boleh menggunakan alat aerodinamik tersebut dan ia adalah sah.

Walaubagaimanapun, mahkamah ini masih memberi peluang untuk rayuan yang seterusnya, dan mana-mana pihak yang mempunyai bantahan boleh menghantarkan rayuan ke Court of Arbitration of Sport (CAS) di Lausanne, Switzerland dalam tempoh lima hari daripada waktu keputusan tersebut dikeluarkan.