Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan enam bulan moratorium bayaran pinjaman bank untuk semua rakyat Malaysia. Ia adalah sebahagian dari Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang dirangka oleh kerajaan bagi membantu rakyat yang terjejas atas perlaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh (SPP) yang telah bermula hampir sebulan kerana peningkatan jangkitan wabak COVID-19 yang semakin teruk.

Moratarium yang diberikan kali ini adalah serupa dengan yang ditawarkan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 pada tahun lalu. Ia tidak ditawarkan secara bersasar untuk golongan B40 sahaja, tetapi adalah untuk semua orang termasuk kepada kumpulan T20 dan juga usahawan kecil.

Untuk layak menerima penangguhan bayaran pinjaman dari bank ini, tiada sebarang syarat mahupun dokumen diperlukan. Anda hanya perlu memohon dengan bank masing-masing bermula 7 Julai ini dan menandatangani perjanjian pembiayaan yang telah diubah.

Kelulusan adalah automatik untuk peminjam individu. Industri kecil dan sederhana (IKS) juga boleh memohon, namun bukan untuk semua syarikat, ia tertakluk kepada penilaian oleh pihak bank (tidak automatik).

“Saya berharap inisiatif moratorium ini dapat sedikit sebanyak membantu peminjam individu dan PKS dalam menguruskan aliran tunai mereka semasa tempoh yang mencabar ini. Walau bagaimanapun, saya juga ingin berpesan gunalah tawaran ini dengan sebaiknya dan jika tidak mendesak, janganlah membuat tambahan komitmen kewangan lain,” kata Perdana Menteri dalam ucapannya petang tadi.