Sebagai satu langkah utama pelan transformasi untuk kenderaan penumpangnya, Tata Motors memperkenalkan satu lagi jenama kenderaan iaitu TAMO. Ia akan bertindak sebagai pusat inovasi ke arah teknologi baharu, model perniagaan dan kerjasama bagi menetapkan penyelesaian mobiliti masa hadapan.

Pada peringkat awal ini, TAMO akan beroperasi untuk pembangunan model yang berjumlah kecil dan menggunakan pelaburan yang rendah. Selain itu, ia juga akan bertindak sebagai platform terbuka untuk kerjasama dengan syarikat start-up global, dan syarikat teknologi terkemuka untuk model masa hadapan yang berinovasi.

“Pengenalan TAMO akan membantu kami mereka bersama suasana automotif India dengan membawa teknologi dan konsep mobiliti baharu sebagai satu ekosistem yang baharu dalam pasaran,” kata pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif Tata Motors, Guenter Butschek.

Produk pertama yang membawa nama TAMO ini akan membuat penampilan pertama semasa Geneva Motor Show Mac nanti dan ia dijangka merupakan sebuah kereta sports dua tempat duduk keluaran terhad dan akan berada di pasaran pada tahun 2018.