Motosikal naked Husqvarna Vitpilen dan Svartpilen dilancarkan tahun lalu, dengan membawa hala tuju baru bagi syarikat pengeluar motosikal dari Sweden tersebut. Terbaru, dua motosikal ini diberitahu akan dikeluarkan di India menjelang tahun 2018, melalui kerjasama dengan KTM dan juga Bajaj Auto.

Langkah ini adalah salah satu strategi untuk membawa Husqvarna ke peringkat global dan mengikuti arus perdana, di mana pengeluaran globalnya akan dipindah ke pusat pengeluaran Bajaj di Chakan, India. Walaupun begitu, ia hanya akan dilakukan pada tahun 2018, iaitu selepas pengeluaran awal dilakukan di kilang KTM di Mattighofen, Austria pada tahun ini.

Ketua pegawai eksekutif KTM, Stefan Pierer dan pengarah urusan Bajaj, Rajiv Bajaj kedua-dua bersetuju untuk melakukan perkara ini demi meningkatkan skala ekonomi jenama Husqvarna dan membawa ia ke tahap yang lebih tinggi. Husqvarna terkenal dengan penawaran jentera enduro dan motocross yang hebat, dengan mempunyai reputasi baik termasuk dalam siri perlumbaan.

Kedua-dua Vitpilen dan Svartpilen akan berkongsi enjin yang sama, iaitu unit satu silinder 373 cc yang diambil daripada model KTM Duke/RC 390, dan ia boleh menghasilkan 43 hp dan 37 Nm tork. Casisnya juga adalah daripada Duke 390, tetapi dipasang dengan panel badan yang berbeza – Vitpilen menjadi seperti cafe racer dan Svartpilen bergaya scrambler.

Bajaj mensasarkan peningkatan jualan motosikal jenama Husqvarna untuk menyamai motosikal KTM di pasaran seperti India dan Indonesia. Kilangnya pada masa ini mengeluarkan 100,000 motosikal setahun, dan Bajaj menjangka jumlah ini boleh berganda, dengan penyertaan Husqvarna.

GALERI: Husqvarna Svartpilen 401 2018

GALERI: Husqvarna Vitpilen 401 2018