Ariel akhirnya mengumumkan permulaan projek kereta elektrik sports berprestasi tinggi digelar sebagai HIPERCAR. Walaubagaimanapun, ini bukanlah nama sebenar kereta tersebut kerana nama yang betul masih belum diumumkan buat masa ini.

Kereta tersebut dikata akan membuat penampilan rasmi pertama pada tahun 2019, dengan proses pengeluaran dirancang bermula pada tahun 2020, bersama model seperti Atom, Nomad dan Ace. Projek HIPERCAR ini dijalankan oleh Ariel bersama rakan kongsinya, Equipmake dan Delta Motorsports, di mana fasa pertama akan melibatkan pembangunan dua enjin yang akan digunakan pada kereta tersebut, dan akan dipamerkan semasa Low Carbon Vehicle (LCV) Show pada 6 hingga 7 September ini.

Kereta elektrik sports ini akan ditawarkan dalam dua pacuan iaitu pacuan dua roda dan empat roda, dengan versi empat roda sebagai yang lebih berkuasa. Roda yang mendapat kuasa akan dipacu oleh motor elektrik dalaman, melalui kotak gear satu kelajuan terus kepada roda. Setiap motor elektrik tersebut mampu menghasilkan 295 hp (220 kW) dan 450 Nm tork.

Bagi model pacuan empat roda, jumlah kuasa yang mampu dihasilkan adalah 1,180 hp dan 1,800 Nm tork, manakala versi pacuan dua roda pula menghasilkan 590 hp dan 900 Nm tork. Dari aspek prestasi, versi pacuan empat roda didakwa boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 2.4 saat, 0-161 km/j dalam 3.8 saat dan 0-241 km/j dalam 7.8 saat. Laju maksimum pula adalah 257 km/j.

Menghantarkan kuasa kepada motor elektrik ini adalah pek bateri lithium ion 750 volt yang datang dalam kapasiti 42 kWh dan 56 kWh. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, kereta elektrik prestasi ini juga akan menggunakan range extender turbin mikro 35 kW untuk mengatasi sebarang masalah kerisauan jarak perjalanan dan mengurangkan kebergantungan kepada fasiliti mengecas kenderaan.

Selain daripada itu, sistem elektrikal kenderaan ini terdiri daripada sistem voltan tinggi dan rendah, yang dihubungkan melalui rangkaian CAN, seterusnya membolehkan Powertrain Controller, Vehicle Dynamic Control Interface dan Battery Controller untuk berhubung dan berinteraksi menggunakan 12 voltan bersama sistem keselamatan.

Kereta ini akan dibina di atas casis aluminium serba ringan, bersama perlindungan roll over penuh. Strukturnya juga akan menggunakan subframe aluminium di hadapan dan belakang, bersama wishbone aluminium dan suspensi outboard boleh laras. Rim pula dibuat daripada komposit karbon – 20 inci di hadapan (tayar 265/35) dan 21 inci di belakang (tayar 325/30).

Lakaran yang ditunjukkan ini bukanlah gambar kereta sebenarnya, dan ia hanya akan dikeluarkan nanti. Tiada sebarang informasi berkenaan panel badan kenderaan ini, tetapi besar kemungkinan, ia dibuat daripada gentian karbon untuk mengurangkan berat. Harganya juga hanya akan diumumkan kelak.