Acura ILX telah diberikan pembaharuan untuk tahun 2019, dengan antara perubahannya adalah pada gaya serta senarai kelengkapan yang ada. Sekarang, sedan yang menggunakan asas daripada Honda Civic ini menggunakan konsep rekaan terkini jenama itu, yang pertama kali digunakan pada Acura Precision Concept.

Dibandingkan dengan model sebelum ini, ILX 2019 mempunyai penampilan yang lebih menonjol, dengan terdapat gril pentagon di depan, lampu utama LED Jewel Eye dan bukaan udara bawah yang lebih tajam dan turut menempatkan lampu kabus.

Untuk bahagian belakang, antara perubahan yang diberi adalah penutup but baru, yang menyebabkan no plet terpaksa diletakkan lebih rendah. Kemudiannya terdapat lampu belakang LED, diffuser hiasan dan muncung ekzos yang terdedah. Pilihan rim pula termasuk unit 17 inci dan 18 inci yang eksklusif kepada varian A-spec.

Sementara bahagian luar melibatkan perubahan rekaan yang jelas, bahagian kabin pula masih nampak sama seperti sebelum ini, dengan cuma beberapa penambahan. Tempat duduk model A-Spec contohnya, kini lebih menonjol dengan penggunaan warna yang lebih terang, serta jahitan yang kontras.

Sistem On Demand Multi-Use Display (ODMD) dua skrin pada kereta ini juga sekarang datang dengan perisian yang lebih responsif dan sokongan untuk Apple CarPlay dan Android Auto. Pada papan pemuka terdapat kemasan krom baru serta butang pemula enjin yang lebih kemas.

Untuk model tahun 2019 ini, setiap ILX akan datang dengan sistem keselamatan aktif dan bantuan pemandu AcuraWatch secara standard. Dalam pakej ini terdapat Collision Mitigation Braking System (CMBS) dengan Forward Collision Warning (FCW), Lane Keeping Assist (LKAS), Adaptive Cruise Control (ACC), dan Road Departure Mitigation (RDM) dengan Lane Departure Warning (LDW).

Enjin yang digunakan juga masih sama, memandangkan unit empat silinder 2.4 liter NA DOHC i-VTEC akan digunakan untuk semua model ILX. Enjin yang mampu menghasilkan kuasa 201 hp ini dipadankan bersama kotak gear automatik klac berkembar lapan kelajuan dengan kuasa dihantar ke roda hadapan.