Ada sesuatu yang menarik dibawa oleh Suzuki dalam Bangkok International Motor Show 2019. Ia bukanlah model yang akan dijual di pasaran Thailand, seperti Jimny baharu berharga RM200k itu. Tapi ia sekadar kereta ‘untuk suka-suka’ atau pun macam ‘halo car’, yang mampu menjadi inspirasi kepada pemilik Swift biasa.

Dengan signatur kuning SSS ini, terdapat beberapa elemen tambahan untuk menyerlahkan lagi gayanya. Ini termasuklah corong tambahan pada bonet dan wing hadapan. Begitu juga dengan jaluran hitam pada permukaan hud, hujung lampu utama, bawah badannya dan C-pillar. Ia kelihatan seperti lip hadapan dengan gaya CF-standard dan skirt sisi umpama imej “Bumblebee”.

Elemen standard lain termasuk rim 17-inci, yang dibaluti tayar Toyo Proxes R888. Begitu juga dengan lampu belakang kelabu menggantikan warna merah yang standard. Di dalamnya, Swift Sport solekan khas ini menampilkan kemasan merah, takometer dan jahitan serba hitam untuk kabinnya.

Diperkenalkan pada September 2017, Swift Sport semasa dijanakan oleh enjin 1.4 liter Boosterjet turbo dengan 138 hp dan 230 Nm dari 2,500 hingga 3,500 rpm. Ia adalah peralihan daripada enjin naturally-aspirated bagi dua generasi sebelum ini, dan turut dipertingkatkan sebanyak 70 Nm berbanding pada NA M16A juga.

Ledakan motor ini boleh digandingkan dengan manual enam-kelajuan atau auto torque converter enam kelajuan (yang turut digunakan bagi ‘halo car’ ini). Beratnya pula di bawah satu tan… dijamin menyeronokkan.

Swift dijual di Thailand sebagai kereta eco dengan enjin 1.2 liter Dualjet memberikannya kuasa 83 PS dan 103 Nm. Ia sesuai dengan E20, memberikan penjimatan yang efisien selain memiliki auto start-stop dan dipadankan bersama CVT automatik – tiada pilihan manual diberikan.

Memandangkan Swift adalah kereta Eco Fasa 2, jadi ia perlu menepati peraturan yang lebih ketat yang ditetapkan oleh kerajaan iaitu 23 km/l bagi penjimatan bahan api dan 120 g/km untuk pelepasan CO2. Pesaing Toyota Yaris ini dijual dengan empat varian (GA, GL, GLX, GLX-Navi), berharga dari 499,000 baht (RM64,091) hingga 629,000 baht (RM80,788).

Walau bagaimana pun, tiada peluang untuk Swift standard atau pun edisi khas untuk masuk ke Malaysia semula sebab jenama ini telah pun meninggalkan pasaran kita buat selama-lamanya. Tapi kalau ada permintaan yang tinggi, mungkinkan Suzuki bakal kembali ke Malaysia?