Walau pun penganjuran Geneva Motor Show 2020 terpaksa dibatalkan ekoran penularan wabak coronovirus, namun masih banyak pengeluar kereta yang mahu memperkenalkan model baharu masing-masing mengikut perancangan asal untuk acara berkenaan. Ini termasuklah Alfa Romeo yang telah bersedia untuk mendedahkan versi Giulia yang lebih hot, dengan nama gelaran Giulia GTA.

GTA (Gran Turismo Alleggerita) merupakan nama plat bagi salah satu ikon dalam sejarah syarikat berkenaan, dan pertama kali digunakan pada tahun 1965 menerusi Giulia Sprint GTA yang dikeluarkan dengan jumlah terhad – hanya 500 unit – bagi tujuan perlumbaan.

Ada laporan menyatakan model ini akan dipacukan oleh enjin 2.9 liter pengecas turbo V6 dengan hamburan kuasa 620 hp, lebih prestasi berbanding model biasa Giulia Quadrifoglio (503 hp/600 Nm). Selain lonjakan kuasa, dijangkan model ini turut menerima pengurangan berat dan juga peningkatan aerodinamik.

Giulia GTA bukanlah satu-satunya model yang akan diperkenalkan oleh ALfa Romeo, malah model untuk kegunaan trak – GTAm – juga akan ditampilkan di peringkat global. Model tersebut dikatakan telah mengurangkan beberapa cirinya termasuk kalis bunyi dan tempat duduk belakang juga ‘disingkirkan’ untuk pengurangan berat, sementara aerodinamik dan kerangka badannya ditambahbaik.