Ferrari telah mengesahkan kilang pengeluarannya di Maranello akan beroperasi seperti biasa biar pun kerajaan Itali telah mengumumkan perintah berkurung dikuatkuasakan disebabkan penularan wabak COVID-19. Walau pun Itali merupakan negara pertama di luar China yang paling teruk terkesan dek wabak ini, namun kerajaan negara berkenaan tidak menghalang rakyatnya untuk terus bekerja.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, pengeluar kereta prestasi tinggi itu mendakwa telah mengaktifkan semua langkah yang perlu untuk membolehkan pekerjanya bekerja dalam “keadaan terbaik,” walaupun ia tertakluk kepada rantaian bekalannya.

Menurut laporan Autocar, Ketua bahagian komersil Ferrari, Enrico Galliera berkata, beberapa langkah berjaga-jaga termasuk mengehadkan akses ke kilang, dan semua lawatan ke kilang berkenaan telah digantung.

“Rantaian bekalan kami masih ada dan kami memantau bekalan dengan teliti. Kami tidak melihat sebarang masalah jangka pendek. Ia membantu kami tidak menjual berdasarkan ketersediaan tetapi mengikut tempahan yang telah kami terima. Ini membantu kami menguruskan pengeluaran masa depan, “katanya.

Ferrari juga memastikan bahawa pihaknya tetap meneruskan perbincangan dengan pihak berkuasa dan bersedia untuk menyesuaikan langkah-langkah keselamatan apabila keadaan berubah kelak. Menurutnya lagi, kesihatan dan kesejahteraan pekerja tetap menjadi keutamaan.

Buat setakat ini, terdapat 10,149 kes COVID-19 dilaporkan dikesan di Itali, dengan melibatkan 631 kematian. Kerajaan Itali masih belum menentukan sampai bilakah perintah berkurung tersebut akan dilaksanakan, namun buat masa ini ia kekal hingga 3 April ini.