Jaguar Land Rover Malaysia telah mengumumkan bahawa model E-Pace kini telah pun dijual secara rasmi di Malaysia. Model ini diperkenalkan pertama kali kepada dunia pada tahun 2017 dan pada tahun 2018 ia membuat penampilan di Malaysia waktu pameran PACE 2018. Sepatutnya, ia dilancarkan pada tahun 2019, namun tertangguh.

Seperti yang diberitahu sebelum ini, E-Pace masih akan ditawarkan dalam satu varian 2.0L AWD sahaja, tetapi enjin petrol Ingenium yang digunakan kini menghasilkan kuasa yang lebih rendah. Pada tahun 2018, model ini diberitahu akan tiba dengan kuasa 249 PS tapi kini ia cuma menawarkan 200 PS sahaja – sama seperti Discovery Sport yang dilancarkan awal tahun ini.

Spesifikasi penuh versi 200 PS ini tidak didedah tetapi kelengkapannya tidak banyak berbeza berbanding model yang dipamerkan sebelum ini. Ia sepatutnya dilengkapi dengan unit infotainmen InControl Touch Pro dengan skrin sesentuh 10 inci, kamera pandangan belakang dan juga panel instrumen digital 12.3 inci seperti Disco Sport.

Naik taraf terkini pada sistem ini adalah termasuk Smart Settings, iaitu satu sistem yang boleh mengenal pasti serta mempelajari tabiat pemandu, seterusnya melaras secara automatik kedudukan tempat duduk, suhu, tetapan infotainmen dan pelbagai lagi. Sistem ini juga boleh menyimpan lapan tetapan dalam memori untuk individu berlainan.

Ciri keselamatan pada E-Pace adalah termasuk enam beg udara, Lane Departure Warning, Lane Keep Assist dan Driver Condition Monitor. Untuk warna pula, pelanggan mempunyai dua pilihan iaitu Yulong White dan Firenze Red – kedua-duanya warna metalik.

Akhir sekali untuk harga, E-Pace yang diimport sepenuhnya ini dijual pada harga RM403,216 tidak termasuk insurans dan cukai jalan. Harga ini sudah dikira sekali dengan penjimatan cukai 50% yang diberikan oleh kerajaan terhadap kenderaan CBU sehingga hujung tahun ini. Ia juga datang dengan program Jaguar Care, jaminan lima tahun, pakej servis percuma lima tahun dan bantuan tepi jalan tiga tahun.

GALERI: Jaguar E-Pace