Scorpio Electric, yang merupakan sebuah syarikat pengeluar motosikal elektrik dari Singapura telah memperkenalkan model prototaip pertama mereka yang dipanggil sebagai X Model. Tempahan awal untuk model ini diberitahu akan dibuka dalam tahun ini.

Perincian teknikal skuter elektrik ini masih belum didedahkan tetapi Scorpio Electric ada memberitahu mereka mensasarkan kelajuan lebih 100 km/j dan jarak gerak sekitar 200 km. Daripada gambar yang disiarkan, motor elektriknya kelihatan seperti berada di tengah dan menggunakan sistem tali sawat untuk menghantar kuasa ke belakang.

Berapa kuasa bateri yang digunakan juga tidak diberitahu, tapi kami menjangkakan ia adalah unit lithium ion seperti kebanyaan motosikal elektrik lain dan boleh dicabut keluar untuk memudahkan pengguna mengecasnya. Bergantung kepada besarnya, masa yang diperlukan untuk cas penuh mungkin antara enam hingga lapan jam menggunakan soket rumah biasa.

Scorpio X Model juga diberitahu akan dilengkapi dengan sambungan kepada telefon pintar dan aplikasi mudah alih, yang membolehkan pengguna mengaktifkan fungsi keselamatan, navigasi, mengetahui lokasi serta amaran sekiranya ada sebarang masalah.

Kelengkapan lain yang boleh dilihat pada model ini adalah termasuk fork USD warna emas, monoshock di belakang, brek cakera depan dan belakang serta panel instrumen TFT-LCD. Harga masih tidak diketahui tetapi ada laporan yang mengatakan ia akan berada sekitar 10,000 SGD (RM30,450) tidak termasuk cukai dan COE.