Kelab bola sepak terkemuka negara, Johor Darul Ta’zim hari ini mengumumkan mereka kini bekerjasama dengan pembuat kereta sport British, Aston Martin. Perjanjian antara kelab yang digelar Harimau Selatan berkenaan dengan Aston Martin Racing Asia tersebut akan menyaksikan penghasilan model kereta sport ‘JDT Edition’ dan ia akan dijual oleh JDT sendiri.

Menurut JDT, kerjasama ini bakal mengukuhkan lagi jenama mereka sebagai peneraju bola sepak di Asia Tenggara. “Kami berbangga serta gembira dapat mencapai persetujuan dengan Ibu Pejabat jenama tersebut yang berpusat di United Kingdom dan pejabat Asia,” kata JDT dalam satu kenyataan yang dikeluarkan tadi.

“Kerjasama dengan syarikat permotoran British ini bukan sahaja memberikan nilai kewangan kepada JDT, tetapi juga membuka peluang kepada JDT, Johor dan Aston Martin Racing bekerjasama dalam pelbagai bidang untuk tahun-tahun yang akan datang,” tambah kenyataan itu lagi.

JDT turut menyatakan bahawa kerjasama ini juga boleh digambarkan sebagai kerjasama antara juara dalam bidang masing-masing dengan JDT selaku juara Liga Super tujuh kali berturut-turut manakala Aston Martin pula adalah juara perlumbaan Le Mans Endurance 2020.

“JDT adalah juara di padang dengan kejayaan yang konsisten dan mendominasi tajuk-tajuk berita di luar padang dengan infrastruktur berkelas dunia, kekuatan jenama serta hubungan dengan kelab terkemuka antarabangsa, individu, organisasi dan entiti perniagaan.

“Aston Martin Racing pula merupakan salah satu jenama antarabangsa yang bekerjasama dengan Harimau Selatan. Kerjasama dengan jenama-jenama antarabangsa ini juga menunjukkan peningkatan jenama kelab yang hebat dan kukuh sama ada di peringkat domestik mahupun antarabangsa sejak JDT ditubuhkan oleh Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim pada 2013,” tulis kenyataan itu.

Walau bagaimanapun, masih belum ada perincian lebih teliti terhadap model JDT Edition yang akan dihasilkan kelak, termasuk model mana yang akan dipilih sebagai asas.