Benelli memperkenalkan beberapa model baru di EICMA dan salah satunya adalah Tornado Naked Twin 500. Menurut Benelli, model ini adalah satu pendekatan baru bagi motosikal naked, dan konsep yang ditunjukkan melaluinya akan menjadi tanda aras bagi barisan model sports baru jenama itu.

Keseluruhan rekaan TNT 500 ini adalah baru, dengan menampilkan lampu utama jenis projector LED di tengah, dan jalur DRL LED yang dianggap pembawa identiti dengan bentuk huruf T. Tempat duduk penunggang dan penumpang dijadikan berpisah, sementara lampu penunjuk arah LED pula disepadukan kepada pelindung tangan kiri dan kanan.

Enjin sama seperti TRK 502 dan Leoncino 500 digunakan pada TNT 500 ini, iaitu unit dua silinder selari 500 cc penyejukan cecair, bersama padanan kotak gear enam kelajuan dan klac jenis slipper, menghasilkan 47 hp pada 8,500 rpm dan 46 Nm tork pada 6,000 rpm. Penutup tepi transmisi dan klac bagaimanapun telah diubah untuk menyesuaikan enjin tersebut dengan penampilan serta kedudukannya pada motosikal ini.

Dipanggil sebagai sebuah model yang sporty dan agresif, TNT 500 diberikan dengan set brek cakera berkembar 320 mm dengan angkup empat piston di hadapan, cakera 260 mm dengan angkup satu piston belakang, fork USD 50 mm dengan pelarasan lantunan, monoshock dengan pelarasan pra beban dan lantunan, rim aluminium 17 inci serta skrin TFT lima inci berwarna penuh untuk memaparkan informasi dan boleh disambung kepada telefon pintar.

Tiada mod tunggangan atau sistem kawalan cengkaman pada model ini, sementara ABS dual-channel diberikan standard. Tangki bahan api berkapasiti 14 liter, sementara tinggi tempat duduk adalah 784 mm dan berat keseluruhan 199 kg.