Elak Geely ambil alih Aston Martin, Lawrence Stroll tingkatkan pegangan saham Yew Tree Investment

Elak Geely ambil alih Aston Martin, Lawrence Stroll tingkatkan pegangan saham Yew Tree Investment

Oktober lalu Zhejiang Geely Holding Group telah mengumumkan bahawa ia kini telah memperolehi sejumlah 7.6% kepentingan dalam syarikat pembuat kereta sport dari British, Aston Martin. Ini membolehkan gergasi automotif dari China yang turut memiliki Lotus, Volvo, Polestar dan pelbagai jenama lain itu menjadi pemegang saham keempat terbesar dalam Aston Martin.

Bimbang Geely akan terus membeli saham-saham dalam Aston Martin dan seterusnya menguasai terus jenama tersebut, pengerusi eksekutif Aston Martin, Lawrence Stroll menerusi Yew Tree investment group telah membesarkan lagi pegangan sahamnya dalam syarikat kereta sport berkenaan, lapor Autocar.

Sebelum ini Yew Tree telahpun menjadi pemegang saham terbesar dalam Aston Martin dengan pegangan sebanyak 18.3%. Langkah terbaharu yang diambil ini menyaksikan suntikan dana sekitar £50 juta dibuat, membolehkan Yew Tree memegang kepentingan sebanyak 28.29% dalam Aston Martin.

Elak Geely ambil alih Aston Martin, Lawrence Stroll tingkatkan pegangan saham Yew Tree Investment

Geely berjaya memperolehi saham dalam Aston Martin dengan nilai £66 juta sebelum ini selepas pembuat kereta sport British berkenaan menerbitkan stok tambahan bernilai £654 juta. Langkah itu dibuat bagi membolehkan Aston Martin membayar hutang-hutangnya dan merendahkan beban bayaran faedah yang sedang ditanggung.

Selain Geely, Aston Martin turut dimiliki oleh Saudi Public Investment Fund dengan pegangan saham 18.7% dan Mercedes-Benz dengan kepentingan 9.7%. Bloomberg melaporkan bahawa pemilik Geely, Li Shufu sememangnya berminat untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 10% lagi kepentingan bagi merapatkan lagi hubungannya dengan Aston Martin.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required