Oktober lalu Zhejiang Geely Holding Group telah mengumumkan bahawa ia kini telah memperolehi sejumlah 7.6% kepentingan dalam syarikat pembuat kereta sport dari British, Aston Martin. Ini membolehkan gergasi automotif dari China yang turut memiliki Lotus, Volvo, Polestar dan pelbagai jenama lain itu menjadi pemegang saham keempat terbesar dalam Aston Martin.

Bimbang Geely akan terus membeli saham-saham dalam Aston Martin dan seterusnya menguasai terus jenama tersebut, pengerusi eksekutif Aston Martin, Lawrence Stroll menerusi Yew Tree investment group telah membesarkan lagi pegangan sahamnya dalam syarikat kereta sport berkenaan, lapor Autocar.

Sebelum ini Yew Tree telahpun menjadi pemegang saham terbesar dalam Aston Martin dengan pegangan sebanyak 18.3%. Langkah terbaharu yang diambil ini menyaksikan suntikan dana sekitar £50 juta dibuat, membolehkan Yew Tree memegang kepentingan sebanyak 28.29% dalam Aston Martin.

Geely berjaya memperolehi saham dalam Aston Martin dengan nilai £66 juta sebelum ini selepas pembuat kereta sport British berkenaan menerbitkan stok tambahan bernilai £654 juta. Langkah itu dibuat bagi membolehkan Aston Martin membayar hutang-hutangnya dan merendahkan beban bayaran faedah yang sedang ditanggung.

Selain Geely, Aston Martin turut dimiliki oleh Saudi Public Investment Fund dengan pegangan saham 18.7% dan Mercedes-Benz dengan kepentingan 9.7%. Bloomberg melaporkan bahawa pemilik Geely, Li Shufu sememangnya berminat untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 10% lagi kepentingan bagi merapatkan lagi hubungannya dengan Aston Martin.