Bajaj Freedom dilancar di India – motosikal CNG pertama di dunia, enjin 125 cc berkuasa 9.4 hp

Bajaj Freedom dilancar di India – motosikal CNG pertama di dunia, enjin 125 cc berkuasa 9.4 hp

Di India, Bajaj telah melancarkan sebuah model yang mereka katakan sebagai motosikal kuasa CNG (gas asli termampat) pertama di dunia, dipanggil sebagai Freedom. Ia dijual dalam beberapa varian, dengan harga yang bermula pada 110,000 rupee (RM6,205).

Freedom sebenarnya bukanlah motosikal 100% CNG, tetapi enjin pembakaran dalaman satu silinder 125 cc empat strok dengan sistem penyejukan udaranya juga boleh dihidupkan dengan petrol sebagai sokongan. Kuasa maksimum yang mampu dihasilkan adalah 9.4 hp pada 8,000 rpm dan tork 9.7 Nm pada 5,000 rpm.

Tangki CNG pada Freedom terletak di bawah tempat duduk, dengan berkapasiti 12.5 liter atau dua kilogram, manakala tangki petrol pula terletak di hadapan dengan kapasiti dua liter. Menurut Bajaj, motosikal ini boleh bergerak 200 km serta memberikan kelajuan maksimum 90.5 km/j apabila menggunakan CNG, manakala penggunaan petrol boleh membawa motosikal sejauh 130 km dan laju maksimum 93.4 km/j.

Penukaran sumber kuasa CNG atau petrol boleh dilakukan sendiri oleh penunggang dengan menggunakan butang yang terdapat pada bahagian kiri pemegang. Selain sumber penggerak, Bajaj juga menyatakan bahawa motosikal ini mempunyai tempat duduk unik, yang panjang khas untuk memberi “ruang tempat duduk tambahan.”

Kelengkapan lain yang disediakan pada Freedom adalah seperti panel meter LCD dengan sambungan bluetooth, lampu hadapan LED, kerangka trellis, rim 17 inci di hadapan dan 16 inci di belakang, fork teleskopik, monoshock di belakang serta brek cakera di hadapan (belakang menggunakan dram).

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required