Jualan teruk Subaru sebabkan keuntungan Tan Chong International jatuh 86.6% untuk separa pertama 2024

Jualan teruk Subaru sebabkan keuntungan Tan Chong International jatuh 86.6% untuk separa pertama 2024

Tan Chong International (TCIL) yang memiliki pengedar utama jenama Subaru di Asia iaitu Motor Image dilaporkan mengalami kejatuhan keuntungan sehingga 86.6% bagi separa pertama 2024 disebabkan masalah yang dihadapi oleh perniagaannya.

Isnin lalu syarikat yang berpangkalan di Singapura dan Hong Kong tersebut telah mengeluarkan amaran panduan keuntungan kepada pelabur yang menyatakan bahawa keuntungan selepas cukai jatuh kepada HK$25 juta (RM15 juta), berbanding HK$187 juta (RM112.6 juta) dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Keuntungan yang berkurangan berkenaan telah dikaitkan dengan “penurunan jualan yang teruk,” dengan kerugian yang ketara dalam pasaran CKD syarikat itu di Malaysia dan Thailand dan pasaran CBU Taiwan, Singapura (di mana TCIL juga merupakan pengedar Nissan) dan Filipina.

Walaupun dalam keadaan yang disifatkan sebagai “sangat mencabar,” TCIL berkata keseluruhan kedudukan kewangan dan kesediaan operasinya kekal “stabil dan teguh.” Ia juga menjangkakan untuk bangkit semula pada separuh kedua tahun ini, berdasarkan bilangan tempahan yang “agak kukuh” dalam bahagian automotifnya.

Jualan teruk Subaru sebabkan keuntungan Tan Chong International jatuh 86.6% untuk separa pertama 2024

Kemerosotan jualan yang teruk juga mungkin telah memainkan peranan dalam keputusan Subaru untuk menarik diri daripada operasi pemasangan tempatan (CKD) di Asia Tenggara, termasuk bukan sahaja di Malaysia dan Thailand tetapi juga di Vietnam dan Kemboja.

Tiada lagi pemasaran model-model CKD Subaru pada pasaran-pasaran tersebut mulai tahun depan, dan ia akan diganti dengan model-model yang diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun.

Operasi pemasangan tempatan bagi Subaru di Malaysia di buat di kilang Tan Chong Motor Assemblies (TCMA, anak syarikat Tan Chong Motor Holdings) di Segambut sejak akhir 2012, dengan menghasilkan model-model seperti XV dan Forester. Langkah untuk menghentikan operasi pemasangan tempatan ini berkemungkinan akan memberi impak yang ketara dalam jualan, kerana harga model-model CBU dijangka akan lebih mahal.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required