Jualan EV Audi di Eropah merudum – Volkswagen mungkin terpaksa tutup kilang di Brussels, Belgium

Jualan EV Audi di Eropah merudum – Volkswagen mungkin terpaksa tutup kilang di Brussels, Belgium

Volkswagen mengumumkan bahawa ia mungkin akan menutup kilangnya di Brussels, Belgium kerana jualan model-model EV di Eropah yang kini sedan merudum teruk, lapor Reuters. Kilang berkenaan buat masa sekarang memproduksi model-model EV mewah di bawah salah satu jenama kumpulan Volkswagen iaitu Audi.

Pengeluar automotif Jerman tersebut kini terjejas teruk kerana permintaan model-model EV buat masa sekarang jauh lebih rendah dari apa yang dijangka selepas ia membuat pelaburan besar dalam pembangunan kapasiti dan pembangunan untuk kenderaan elektrik.

Awal tahun ini Audi telahpun memberikan amaran bahawa jualannya mungkin akan jatuh pada 2024, dalam masa yang sama ia perlu memperkenalkan model-model baharu dan mengurangkan pelbagai kos.

Menurut Volkswagen, kos mencari untuk penggunaan alternatif untuk kilang Brussels itu atau menutupnya, serta perbelanjaan lain yang tidak dirancang, akan memberi kesan berjumlah sehingga 2.6 bilion euro (RM13.2 bilion) pada tahun kewangan 2024.

Jualan EV Audi di Eropah merudum – Volkswagen mungkin terpaksa tutup kilang di Brussels, Belgium

Syarikat itu turut sudah menurunkan jangkaan untuk pulangan operasi kepada 6.5-7% daripada 7-7.5%, mendorongnya menurunkan unjuran pendapatan kepada 3.5 bilion hingga 5.5 bilion euro. Berita ini juga telah menyebabkan saham Volkswagen dan satu lagi divisi kereta sportnya iaitu Porsche masing-masing turun 1.7% dan 2.1%.

Permintaan model EV Audi Q8 e-Tron yang dilancarkan pada 2018 kini telah jatuh dengan drastik. Menurut sumber yang rapat dengan syarikat tersebut, ini telah membuat Volkswagen mempertimbangkan untuk menamatkan produksi model tersebut pada 2025.

Bagi kilang di Brussels yang menghasilkan sekitar 50,000 unit kenderaan tahun lalu kini menghadapi “cabaran struktur yang telah lama wujud” termasuk kesukaran mengubah susun aturnya kerana berdekatan dengan bandar dan kos logistik yang tinggi.

Proses rundingan bagi mencari penyelesaian alternatif untuk kilang yang menggaji kira-kira 3,000 orang itu kini sudah bermula. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Audi, antara langkah yang mungkin diambil termasuk menghentikan operasi jika tiada alternatif ditemui.

Keuntungan operasi suku pertama Volkswagen turun 20%, sebahagiannya adalah disebabkan oleh kelewatan penghantaran kereta baharu oleh Audi, selepas kilang di Brussels tersebut ditutup selama dua minggu kerana kekurangan komponen pada bulan Februari.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required