polis_trafik_BM

Pihak polis menyatakan dengan menaikkan kadar saman trafik mungkin boleh menghalang pemandu daripada melanggar undang-undang, seterusnya mengurangkan kadar kemalangan maut. Namun berbeza dengan pendapat Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) yang menyatakan kenaikan kadar saman itu sendiri tidak akan mengurangkan kadar kemalangan. Sebaliknya ia perludisertakan dengan penguatkuasaan yang lebih ketat dan lebih banyak kempen keselamatan jalan raya dilaksanakan, lapor The Star.

Menurut pengerusi MIROS Tan Sri Lee Lam Thye, 140,000 saman trafik telah dikeluarkan oleh pihak polis sejak Ops Selamat 8 yang bermula pada 1 Febuari lalu, di mana ia menunjukkan orang awam tidak mengendahkan kompaun trafik.

“Malaysia mempunyai undang-undang trafik yang bagus tetapi penguatkuasaannya agak lemah dan perlu diperkuatkan. Sebahagian pengguna jalan raya di negara ini tidak menghormati undang-undang trafik dan keselamatan jalan raya dan menganggap perlakuan tersebut adalah ‘normal’ kerana semua orang melakukannya,” kata beliau dalam kenyataannya.

Tambahnya lagi idea untuk memberikan hukuman yang lebih berat perlu dipertimbangkan. “Di samping mengekalkan saman RM300 terus untuk pesalah trafik, kita juga perlu mempertimbangkan cadangan kerja-kerja kemasyarakatan seperti memungut sampah dan menyapu tepi jalan raya sebagai salah satu bentuk hukuman untuk pesalah,” kata Lee.

kemalanga_BM

Lee menekankan untuk meningkatkan tahap pendidikan keselamatan jalan raya dan mengubah mentaliti orang awam dan memastikan usaha ini menjadi sebahagian amalan harian, beliau berkata lebih usaha perlu dilakukan terutama untuk golongan remaja dan dewasa.

“Kanak-kanak, bermula dari peringkat pra-sekolah, perlu diberi pendidikan berkenaan keselamatan jalan raya dan implikasi serius pemanduan cuai, dan tidak mengendahkan undang-undang jalan raya. Ini boleh memupuk kesedaran tentang keselamatan jalan raya dalam diri kanak-kanak dan membantu mereka menjadi pengguna jalan raya yang lebih bertanggung jawab dan bertimbang rasa apabila mereka dewasa kelak,” kata beliau.

Tambah beliau dengan adanya pendidikan sedemikian akan memberikan lebih penekanan semasa pendidikan peringkat menengah dan tinggi.

“Saya percaya yang pendidikan keselamatan tidak patut berhenti pada peringkat tingkatan tiga. Ia perlu diteruskan di kolej dan universiti agar bekas penuntut sekolah,pemegang diploma dan graduan universiti sentiasa diingatkan dengan amalan keselamatan jalan raya,” ujar Lee.