Cadangan membenarkan Mat Rempit berlumba di jalan raya Kuala Lumpur tidak akan dilaksana – Menteri

2015-mat-rempit-5-e1444095620332a_BM

Cadangan Tengku Adnan Tengku Mansor untuk menutup sebahagian jalan di Bandaraya Kuala Lumpur seminggu sekali untuk membenarkan Mat Moto berlumba secara sah mendapat tentangan berterusan, kali ini dari pihak Menteri dan pegawai kerajaan sendiri.

Dalam laporan The Star, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tong Lai berkata jalan awam bukan tempat yang betul untuk diadakan perlumbaan, kerana ianya merupakan aktiviti yang ekstrem.

Apa-apa acara perlumbaan perlu diadakan di atas litar perlumbaan yang lengkap dan menepati beberapa ciri keselamatan yang diperlukan, kata beliau, dan cadangan terbabit akan dibincangkan kemudian. “Kelajuan boleh membunuh. Pergi ke litar perlumbaan untuk berlumba dan bukan di kawasan awam,” jelas beliau.

2015-mat-rempit-3-e1444095369383_BM

Liow juga turut menyokong cadangan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk mengenakan hukuman yang lebih berat kepada pengguna jalan raya yang tidak mempunyai lesen memandu, dan mengalu-alukan cadangan yang lebih membina untuk menjadikan jalan raya tempat yang lebih selamat. ” Pelbagai program dijalankan seperti MyLesen untuk membolehkan pengguna jalan raya mendapatkan lesen,” kata beliau.

Dalam laporan yang lain, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wee Ka Siong berkata cadangan untuk membenarkan atau memberikan tempat untuk Mat Rempit berlumba tidak akan dilaksanakan, terutama didaerah tumpuan pusat perniagaan di dalam Kuala Lumpur.

“Jika ia mendatangkan gangguan dan suasana bising yang sama di kawasan awam, masalah ini akan kekal sama dan orang awam tidak akan berasa gembira. Ia juga akan mendatangkan kesan buruk dan membahayakan kehidupan seharian. Adakah anda mengatakan jika tidak dapat melawan mereka, sertai mereka? saya tidak berfikir sedemikian,” jelas beliau.

PG01_040114_MAT REMPIT

Wee menambah Mat Rempit ini perlu diberi pendidikan nilai-nilai murni, daripada membenarkan mereka berlumba.
Tambahan pula, memberikan tempat untuk mereka berlumba bukan poin yang utama kerana ia bukan keseronokan yang Mat Rempit ini cari.

“Jika diberi stadium sekalipun untuk mereka, mereka tidak berminat. Mereka mahu aksi mereka ditonton orang ramai dan ini sangat penting bagi mereka, walaupun ianya sangat merbahaya dan berisiko tinggi. Mereka sukakannya. Ini merupakan sikap dan mentaliti kebanyakkan Mat Rempit,” ujarnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required