Ford S-Max 2nd gen MY-30

Ford Malaysia telah pun mengumumkan harga atas jalan bagi S-Max generasi kedua yang telah pun berada di bilik pameran, iaitu RM234,988 tanpa insurans.

MPV tujuh-tempat duduk baharu ini telah diperkenalkan di Paris pada tahun lalu, boleh didapati dengan penjana kuasa 2.0 liter EcoBoost dengan kuasa 240 PS dan 345 Nm yang pada dasarnya tidak berubah dari CD340. Penjana kuasa ini, yang turut menampilkan butang start/stop secara auto, juga dipadankan dengan transmisi SelectShift automatik enam-kelajuan.

Bagi pasaran Malaysia adalah model spesifikasi Titanium, dengan kit standard termasuk lampu utama LED adaptif bebas-silau dengan larasan auto, lampu nyalaan siang, lampu selekoh, lampu belakang LED, rim aloi 17-inci yang dibaluti tayar 235/55 dan bilah pengilap cermin auto.

Bahagian dalamnya termasuk sistem hiburan skrin sesentuh TFT lapan-inci dengan SYNC 2, sistem audio Sony dengan sembilan-speaker bersama sambungan USB, iPod dan Bluetooth, sistem kawalan penghawa dingin elektronik dua-zon dan corong penghawa dingin belakang, pedal penukar gear, brek parkir elektronik serta skrin TFT berwarna 10.1-inci pada kluster instrumen.

Ia juga ditampilkan dengan kawalan pelarasan automatik tempat duduk hadapan dan tempat duduk balutan kulit pada unit yang dipamerkan pada S-Max di Malaysia yang turut dilengkapi dengan pilihan Titanium X-Pack.

Klik untuk besarkan imej

Bagi kit keselamatannya termasuklah tujuh beg udara (hadapan, bahagian lutut pemandu, sisi dan tirai), ESC, kawalan kestabilan olengan, EBD, TCS, bantuan mula mendaki dan amaran penukaran laluan. S-Max juga dilengkapi dengan cagak Isofix dan pengesan parkir hadapan/belakang.

Terdapat tiga warna pilihan untuk S-Max ini iaitu Frozen White, Moondust Silver dan Magnetic Grey.

Tags: