2016-bugatti-chiron-006-e1456800101217_BM

Sebelum ini, Volkswagen Group (pemilik jenama Bugatti) mengumumkan mereka kerugian sekitar 3.6 juta ke 5.8 juta euro bagi setiap Bugatti Veyron yang dijual bergantung pada varian. Walaupun mengalami kerugian, kereta tersebut terus dijual, hanya kerana untuk menunjukkan kepada dunia mereka boleh memproduksi kereta dengan teknologi ‘gila’ sedemikian serta untuk menaikkan jenama Bugatti itu sendiri.

Usaha yang dilakukan pada Veyron tersebut akhirnya mendatangkan keuntungan untuk model terbaru keluaran Bugatti iaitu Bugatti Chiron yang diperkenalkan awal bulan ini di Geneva Motor Show 2016.

Dijual pada harga 2.4 juta euro (RM11 juta), Bugatti Chiron dijangkakan akan memberikan keuntungan untuk jenama tersebut. Presiden Bugatti Wolfgang Durheimer berkata kepada The Verge, harga Chiron ini dijual sekali ganda berbanding harga Veyron, dan akhirnya model tersebut bakal memberikan keuntungan kepada syarikat.

2016-bugatti-chiron-005-e1456800152865_BM

“Kami telah melakukan ulangkaji pada setiap dimensi. Selepas kereta ini habis dijual iaitu sebanyak 500 unit dengan harga asas 2.4 juta euro, kami akan membuat keuntungan dengan projek ini,” kata Durheimer, di Geneva Motor Show yang sedang berlangsung.

Beberapa laporan juga berpendapat produksi Veyron sebelum ini merupakan faktor utama untuk memberikan Chiron keuntungan. Bugatti Veyron merupakan sebuah kereta produksi terlaju dan paling berkuasa didalam dunia yang dibina tanpa asas. Chiron pula adalah kereta yang dibina berasaskan Veyron, dimana asas yang cukup bagus tersebut cuma perlu dipertingkatkan untuk menghasilkan sebuah kereta yang lebih bagus.

Bugatti Chiron dikuasakan dengan enjin 8.0 liter bentangan W16 dengan bantuan empat unit pengecas turbo. Enjin tersebut menjana sejumlah 1,500 hp dan tork maksima 1,600 Nm. Ini membolehkan Chiron memecut dari pegun ke 100 km/j dalam masa hanya 2.5 saat dan berkemampuan mencatatkan kelajuan maksima 420 km/j.

GALERI: Bugatti Chiron