Jalan raya Wi-Fi diumumkan di UK, sasar hubung jaringan pintar yang lebih selamat dan pantas

UK M2 motorway-01

Kerajaan UK telah mengumumkan akan melabur sejumlah £150 juta (RM829 juta) untuk membina “jalan raya Wi-Fi.” Rancangan tersebut adalah untuk menghubungkan semua jalan secara dalam talian dan teknologi kereta pemanduan automatik yang akan diuji di UK menjelang akhir 2017.

Koridor yang dihubungkan seperti ini akan menyaksikan kenderaan dan infrastruktur dihubungkan sesama mereka. Lebuh raya tersebut mensasarkan untuk memberikan pemandu mendapat informasi berkenaan penutupan jalan atau amaran kesesakan lebih awal. Strategi berkenaan juga membolehkan ujian untuk teknologi radar pada jalan raya dan terowong dijalankan untuk meningkatkan cara mengesan kerosakan.

“Inovasi ini sememangnya kritikal untuk pelan pelaburan £15 billion (RM 82.9 billion) jalan raya kami. Jaringan jalan raya yang lebih boleh diharapkan adalah berita baik untuk pengguna jalan raya dan juga berita baik untuk ekonomi. Jalan raya yang lebih pantas dan selamat akan meningkatkan akses untuk pekerjaan dan peluang,” kata Andrew Jones, Menteri Jalan Raya.

Nissan-Leaf-Piloted-Drive-1.0-01

Pihak Highway England telah mengesahkan kawasan penyelidikan dan pembangunan untuk strategi tersebut termasuk percubaan teknologi radar pada jalan raya dan teknologi akustik pada Terowong Hindhead di Surrey, adalah untuk meningkatkan pengesanan kerosakan. Ini akan membolehkan pemantauan trafik boleh dilakukan secara berterusan dan pemberitahuan tentang kenderaan yang tidak bergerak dapat dilakukan dengan segera.

Selain dari itu, ia juga akan mengkaji penghantaran maklumat tanpa wayar terhadap informasi pada A2/M2 antara London dan Kent, bersama penyelidikan pada penderia yang akan memberikan informasi yang lebih baik berkenaan keadaan jalan, jambatan dan terowong. Kawasan ini akan membolehkan program penyelenggaraan tersasar dan untuk jangka masa panjang, ia turut membantu untuk menjimatkan kos keatas pembinaan permukaan dan struktur jalan.

Kawasan lain yang disahkan turut memastikan percubaan untuk sistem kenderaan pemanduan automatik boleh dilakukan pada akhir 2017. Ia menyasarkan untuk mengumpul data pada dunia sebenar berkenaan impak prestasi dan potensi berkaitan kapasiti dan operasi sistem tersebut.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required