johor-causeway-jam-bernama-pix-630x388

Pada akhir Julai lalu, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai mengesahkan sistem Permit Masuk Kenderaan (VEP) belum bersedia untuk dilaksanakan, namun dalam masa yang sama menyangkal dakwaan ia akan dibatalkan.

Semalam pula, timbalannya, Datuk Ab Aziz Kaprawi berkata, sistem VEP bagi kenderaan asing yang masuk ke negara ini melalui Singapura akan dilaksanakan sebelum tahun 2016 berakhir, laporan Bernama.

Katanya, semua sistem dan prosedur pelaksanaan VEP tersebut telah diuji dari pelbagai aspek dan didapati memuaskan, namun sedang melalui tempoh ‘matang’ sebelum diaplikasi sepenuhnya pada masa yang tepat.

“Bukan sahaja di Singapura, ia juga akan dilaksanakan di sempadan Thailand, Kalimantan (Indonesia) dan Brunei. Kita mulakan dulu dengan Singapura dan setelah sistem berkenaan stabil barulah diaplikasi ke fasa seterusnya melibatkan sempadan yang lain,” katanya kepada pihak media.

Ab Aziz turut memaklumkan tempoh percubaan sistem VEP dikendalikan oleh JPJ sejak 1 Jun sehingga 17 Julai lepas berjalan lancar. Ia adalah bagi memastikan keberkesanan dan ketahanan sistem berkenaan.

“JPJ telah menggerakkan seluruh kakitangannya untuk sistem berkenaan termasuk mendapatkan pertambahan anggota bagi memastikan operasi VEP itu mampu berjalan lancar sebaik ia dilaksanakan tidak lama lagi,” katanya.

Sehingga kini, lebih 120,000 kenderaan dari Singapura mendaftar dengan sistem VEP dan dianggarkan 60 peratus daripada satu juta kenderaan yang keluar masuk Malaysia melalui dua pintu keluar masuk dalam tempoh sebulan merupakan kenderaan dari Singapura.

VEP yang dicadangkan pada 2006, sepatutnya bermula pada 16 Julai dengan mengenakan bayaran RM20 bagi kenderaan asing memasuki Johor, tetapi telah ditangguhkan sebanyak empat kali sebelum ini.