the-isuzu-mu-x-monster-is-set-for-its-debut-in-borneo-safari-2016_2-2

Untuk cabaran 4×4 yang diklasifikasikan sebagai hardcoreBorneo Safari International Offroad Challenge – di Sabah edisi-edisi sebelum ini bermula dari tahun 2005, Isuzu sebagai penaja utama (kali ini sudah masuk tahun ke-10 berturut-turut) akan menyediakan kenderaan 4×4 yang diubahsuai digelar ‘Monster’ untuk digunakan oleh Pasukan Media Isuzu bagi menempuh cabaran yang diberikan pihak penganjur.

Berbeza dengan cabaran-cabaran sebelum ini di mana Monster dibina berasaskan trak pikap D-Max, buat pertama kali Isuzu turut menyediakan SUV tujuh-tempat duduk MU-X yang dijelmakan sebagai Monster bagi mengharungi cabaran Borneo Safari edisi ke-26 yang diadakan bermula 30 Oktober hingga 6 November tahun ini.

Tiga lagi Monster D-MAX akan menyertai MU-X berkenaan dalam cabaran 4×4 yang bakal berlangsung di sekitar kaki Gunung Kinabalu dan akan merentasi daerah-daerah sekitar Ranau dan Kota Marudu. Laluan berkenaan adalah termasuk 40 km laluan hardore yang terdiri daripada laluan pembalakan yang telah ditinggalkan serta beberapa lintasan sungai.

Bagi memastikan MU-X mampu untuk melepasi semua halangan pada Borneo Safari 2016, berberapa ubahsuai dilakukan pihak Isuzu termasuk roda dengan offset yang lebih terkeluar dari badan, tayar untuk permukaan ekstrim, bampar hadapan keluli untuk perlindungan dan sudut approach yang lebih baik, kelengkapan winching, unit snorkel bagi membolehkan ia menyelam semasa menyeberangi sungai tanpa masalah serta pelindung logam untuk bampar belakang.

the-isuzu-mu-x-monster-is-set-for-its-debut-in-borneo-safari-2016-2

Monster MU-X masih lagi dijana oleh enjin 4JK1-TCX empat-silinder diesel 2.5 liter VGS Turbo Intercooler tanpa apa-apa ubahsuai berkuasa 136 PS dan tork 320Nm bermula 1,800 rpm. Ia digandingkan dengan kotak gear automatik lima-kelajuan dengan sequential shift.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pacuan Empat Roda Sabah Faez A Nordin mengucapkan terima kasih kepada Isuzu kerana menjadi Penaja Berlian untuk Borneo Safari 2016. “Kami berterima kasih kepada pihak Isuzu kerana telah memberikan sokongan kepada acara untuk tahun ke-10 berturut-turut. Sokongan tidak berbelah bahagi mereka terhadap acara ini merupakan antara sebab utama mengapa kami dapat mengembangkan acara berkenaan sehingga ke tahap ini. Kami mempunyai 400 kenderaan yang mengambil bahagian tahun ini, iaitu penyertaan tertinggi yang dicatatkan dalam sejarah Borneo Safari. Dan angka ini bertambah setiap tahun!” kata beliau.

Pengarah Eksekutif Isuzu Malaysia Sdn Bhd Hajime Machimura pula menzahirkan keyakinannya terhadap kebolehan Isuzu MU-X untuk melepasi segala permukaan di laluan dan cuaca mencabar sepanjang Borneo Safari 2016. “Walaupun ianya merupakan SUV gaya hidup, Isuzu MU-X berkongsi DNA yang teguh sama seperti trak pikap Isuzu D-Max kami, yang mana ia terus membuktikan kebolehannya dalam setiap edisi Borneo Safari sejak ia menyertainya buat pertama kali pada 2005. Ia semestinya sudah ditetapkan untuk memberikan lebih lagi,” kata beliau.