screen-shot-2016-10-18-at-12-37-23-pm-bm

Penghadang jalan boleh golek sedia digunakan di jalan Malaysia yang dikenal pasti mempunyai risiko tinggi kemalangan, menurut laporan The Sun. Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof memberitahu bahawa penghadang tersebut, yang dibuat oleh syarikat Korean Selatan bernama ETI sudah pun dipasang di beberapa bahagian jalan sekitar Subang sebagai sebahagian daripada projek perintis selama dua tahun.

“Kerajaan sentiasa melihat kepada teknologi terkini yang boleh memastikan keselamatan pengguna jalan raya, seperti yang digariskan dalam Pelan Transformasi Industri Pembinaan,” kata beliau. Seperti namanya, penghadang ini menggunakan penggolek untuk mengubah daya dari pelanggaran kepada pergerakan berpusing, seterusnya mengurangkan risiko kematian.

Fadillah juga berkata tentang pembangunan rangkaian lebuh raya ASEAN, memberitahu bahawa Malaysia sedang berbincang dengan negara jiran berkenaan projek tersebut.

Pan-Borneo-Highway_BM

“Kami sentiasa berhubung dengan ahli ASEAN yang lain. Untuk projek Pan Borneo, kami telah berbincang dengan pihak Kalimantan, Indonesia tentang bagaimana untuk menghubungkan kedua-dua negara,” kata beliau. “Sekarang kami sedang berbincang dengan pihak Brunei tentang menaik taraf kualiti jalan mereka selain sambungan dengan Malaysia, Indonesia dan Thailand.

Sementara itu, Fadillah juga memberitahu kementeriannya telah mengarahkan jurutera untuk mengawai keadaan jalan yang terkesan apabila air pasang. “Mereka akan mengawasi dan memberi bantuan dalam pelbagai cara selain memberi amaran kepada pengguna jalan raya untuk menggunakan jalan alternatif,” tambah beliau.