2018-alfa-romeo-stelvio-1_bm

Produk lengkap dari salah satu rancangan pembangunan semula jenama Alfa Romeo kini dipamerkan di Los Angeles Auto Show. Model berkenaan merupakan crossover pertama yang diproduksi oleh Alfa Romeo untuk menyertai pasaran segmen tersebut, digelar Stelvio.

Nama Stelvio ini diambil dari Stelvio Pass, iaitu jalan bukit yang terkenal di Banjaran Alps, Itali. Ia dibina berasaskan platform pacuan roda belakang yang diberi kod Giorgio, iaitu asas yang sama untuk model sedan Giulia.

Stelvio bakal menembusi pasaran tahun hadapan dengan dua pilihan enjin iaitu enjin 2.0 liter empat silinder turbo berkuasa 280 hp/400 Nm, dan juga enjin V6 2.9 liter turbo berkembar untuk varian tertinggi Quadrifoglio berkuasa 505 hp/600 Nm. Untuk varian Quadrifoglio, ia mampu memecut dari 0-96 km/h dalam masa hanya 3.9 saat dan disertakan bersama sistem nyah aktif silinder untuk menjimatkan penggunaan bahan api.

Kesemua kuasa dari setiap pilihan enjin disalurkan ke keempat-empat tayar menerusi sistem pacuan semua roda dan juga kotak gear lapan-kelajuan dari ZF. Sistem AWD crossover ini membenarkan 60% tork ke gandar hadapan, manakala unit torque vectoring differential turut dipadankan untuk mempertingkatkan daya tarikan serta kestabilan.

Bahagian luaran, muka Stelvio adalah seiras dengan model sedan Giulia, begitu juga bentuk pada lampu belakangnya. Bahagian belakang juga direka seakan sebuah hatchback yang sporty bersama empat tip ekzos (untuk varian Quadrifoglio) serta diffuser belakang. Melengkapkan rupanya, ia dipadankan bersama roda aloi dengan rekaan warisan Alfa Romeo.

Konsep yang sama turut dibawa ke bahagian dalaman, di mana Stelvio turut menerima rekaan bahagian dalaman yang seiras dengan Giulia. Persamaan tersebut turut meliputi dua suis putar pada konsol tengah untuk memilih mod pemanduan (Dynamic, Natural, Advanced Efficiency dan Race), serta sebuah lagi untuk kawalan skrin infotainmen yang diletakkan pada bahagian atas papan pemuka.

Bakal pembeli boleh memilih saiz skrin paparan lebar berkenaan dengan saiz 6.5 inci atau 8.8 inci. Skrin tambahan bersaiz 7-inci pada kluster instrumen pula merupakan ciri standard.

Alfa Romeo Stelvio akan diproduksi di kilang Fiat Chrysler Automobiles’ (FCA) Cassino, Itali. Crossover ini bakal bersaing sengit dengan Jaguar F-Pace, Mercedes GLC dan BMW X3 setelah dilancarkan nanti.